Türkiye’de bağcılığın bilimsel temellere dayalı olarak gelişimine katkıda bulunan Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü (BAEM), 100 yıldır sektörde önemli bir rol üstleniyor. Enstitü, üzümden elde edilen ürün çeşitlerini artırarak, üzümün katma değerini yükseltmeyi hedefliyor.

Bağcılık ve araştırma enstitüsü bünyesinde, yaş ve kuru üzüm üretiminin yanı sıra, üzüm suyu, koruk suyu, üzüm pekmezi, üzüm reçeli, üzüm marmelatı, üzüm cipsi, üzüm çekirdeği yağı ve üzüm yaprağı salamurası gibi ürünlerin yanında son dönemlerde üzüm filiz turşusu üretimine başladı.

Piyasalarda heyecan dorukta…  Fed’in faiz kararı bekleniyor! İndirim süreci başlayacak mı? Piyasalarda heyecan dorukta…  Fed’in faiz kararı bekleniyor! İndirim süreci başlayacak mı?

Taze olarak tüketilen asma filizleri turşu haline getirilip 12 ay boyunca sofralarda yer alacak.  Üretilen ürünlerin hiçbirinde katkı maddesi bulunmuyor. 

Kurum olarak üzümün katma değerini daha da geliştirmek için çalıştıklarını söyleyen Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, “Bizim amaçlarımızdan bir tanesi de üzümün katma değerini artırmak. Ürünün katma değerini artırabilmek için ham madde olarak pazarlamasını yapmayıp farklı ürünlere işleyerek katma değerini daha da artırmaktır. Üzüm suyumuz yaklaşık 8-10 yıldır seri olarak üretimimizde var. Bizim kurum tarafından üretilen üzüm suyu içerisinde herhangi bir katkı maddesi yok. Su ilavesi bile yok. Üzümün suyunu sıkıyoruz, direk ambalajlıyoruz. Bunun yanında son yıllarda özellikle yıllarda dikkat çeken koruk şerbeti gibi Manisa’nın iki değerini birleştirmeyi amaçladığımız mesir macununun ana baharatlarından oluşan koruk şerbeti gibi, üzüm reçeli, üzüm marmelat gibi geleneksel ürünlerimizin yanında inovatif ürünlerde elde etmeye çalışıyoruz. Özellikle çekirdek yağı ve çekirdek unu hem gastronomi anlamda bazı şeflerimiz tarafından hem de eczacılıkta kullanılabilen ürünler arasında" dedi.

Proje Bu Yılın Sonunda Tamamlanacak

Ünal, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Son birkaç yıldır da üzüm filiz turşusu üstünü yoğunlaşmış durumdayız. Filiz turşusundaki amacımız da taze olarak tükettiğimiz asma filizlerini turşu haline getirip 12 ay boyunca sofralarımıza sunabilmektir. Bu projemizde inşallah bu yılın sonunda tamamlanacak. Geleneksel ürünlerimizin yanında inovatif ürünler arasında yerini bulacaktır."

Kaynak: Haber Merkezi