İsrail’in katlettiği Ayşenur toprağa verildi İsrail’in katlettiği Ayşenur toprağa verildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, toplu balık ölümleri ve kirlilikle ilgili araştırma ve çözüm önerisi sunmak için oluşturulan "İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu"nun ilk toplantısı öncesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Körfezin farklı noktalarındaki sudan numuneler aldık. Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde denizdeki amonyak miktarı olması gereknden 50 kat fazla olduğunu tespit ettik. Sanayi ve evsel atıklar nedeniyle oluşan kirlilik nedeniyle denizdeki oksijen miktarı 6 miligram olması gerekirken 4 miligram seviyesine düşmüş. Denizde oksijen kalmamış bir durum var. Şu anda iç körfezde zararlı maddeler sınır değerinin 2 kat üzerindedir. Altını çizerek ifade etmek gerekirse körfeimizin bazı noktalarında yaşam kalmamıştır. Balıklar oksijensiz kalmadığı için ölmüştür. Buradaki derelerde organik kirlik açısından baktığımızda kirlilik tarihi sevilerdedir. Bakanlık olarak Çiğli atık su tesisinin düzgün çalışmaması dolaysıyla son 6 ayda 13 cezai işlem uyguladık. İzmir Körfezi her gün kirlenmeye devam etmektedir. Çiğli atık su arıtma tesisisn kapasitesi günde 6 500 metreküptür. Ancak bugünkü oran 7 bin 500 metreküpü geçmiştir. Atıklar denize arıtılmadan gönderilmektedir.

Bugün körfezde yaşanan tam anlamıyla büyük bir çevre felakaetidir. İZmir Körfezimiz ölmektedir. Bunun sorumluları seçim meydanlarında İzmir Körfezi'nde burada yüzeceğiz diyenlerdir. Sorumlular suçlarını gizlemek için bu balıklar bize ait değil başka yerden getirildi diyenlerdir. Yağmur suyu ve kanalizasyonları dahi birbirinden ayıramayan bu işleri yapmaktan aciz olan yerel yönetimlerdir belediyelerdi. Biz her zaman İzmir'in yanında olduk."

Editör: Nuray Bozkurt