Kocaeli’nin İzmit ilçesinde, 30 Haziran 2023 tarihinde Kurban Bayramı’nın 3. gününde iş adamı Ali Rıza Düzova, kız arkadaşının abisi Kenan Ç. tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Çayırköy’de bir ormanlık alanda meydana gelen olayın ardından tutuklanan Kenan Ç.’nin yargılanmasına Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. İlk duruşmada sanık, psikolojik rahatsızlığı nedeniyle olayı gerçekleştirdiğini iddia etti.

Küfür Etti

Sanık Kenan Ç., mahkemede yaptığı savunmada 2014 yılından bu yana bipolar bozukluk tedavisi gördüğünü ve olay anında ilaçlarını kullanmadığını belirtti. Olay günü kardeşi Neslihan Ç. ve maktul Ali Rıza Düzova ile birlikte mangal yaptıklarını anlatan Kenan Ç., Düzova’nın kendisine küfür ettiğini ve bu tahrik sonrası gözünün karardığını söyledi. Ayrıca maktulün daha önce mesajla ölümle tehdit ettiğini belirtti. Sanık, cinayetin nasıl gerçekleştiğini hatırlamadığını ifade etti.

Tanık olarak dinlenen Neslihan Ç., ağabeyinin yalnız yaşadığı için vicdanen rahatsızlık duyduğunu ve barışmak için ziyaret ettiklerini belirtti. Neslihan Ç., olay günü abisinin ısrarla kalmalarını istediğini, ancak Ali Rıza’nın gitmek istemesi üzerine tartışma çıktığını ve abisinin Ali Rıza’yı bıçakladığını söyledi.

"Abimin Ali'yi Bıçakladığını Gördüm"

Abisinin ısrarlarına rağmen gitmek istediğini söyleyen Neslihan Ç., "Gitmemiz gerektiğini söyledim ve şoför koltuğuna oturdum. Ali de yolcu koltuğuna oturmak istedi ancak abim kapının önüne geçti ve izin vermedi. Bunun üzerine Ali, 'Tamam ben kalırım' dedi, birbirimize göz kırptık. Biz aslında birbirimize göz kırparak 'Biraz ilerleyince arabaya binersin' manasında işaret ettik. Araçla biraz ilerledikten sonra tekrar Ali'yi alıp devam edecektim. Ben ilerledikten sonra dikiz aynasından abimin Ali'yi bıçakladığını gördüm. Hemen durdum ve araçtan inerek bağırmaya başladım. Ali koşarak arabaya bindi. Hemen hızla aracı sürdüm. Anayola çıktık ve yardım istemek amacıyla ters yönden akaryakıt istasyonuna gittim. Ambulans ve polisi aradım. Ambulansla Ali'yi hastaneye götürdüm" diye konuştu.

“Mangal Yapacağı İçin Bıçağı Bilediğini Düşündüm"

Neslihan Ç.,  sözlerine şöyle devam etti: “Biz birlikte yemek yerken veya beraberken Ali'nin abime tahrik edici bir tavrı veya küfrü olduğunu görmedim, öyle bir şey fark etmedim. Ben jandarmada olaya ilişkin ifade verirken abimin babam ve anneme karşı şiddet uyguladığını öğrendim. Abimin bıçak bilediğini gördüm ancak mangal yapacağı için bıçağı bilediğini düşündüm.”

"Maddi Durumu İyi Değildi"

Avukat Gözde Türköz, sanığa yönelttiği soruyu Neslihan Ç.'ye de sordu. Bunun üzerine Neslihan Ç., "Hayır, haberim yoktu. Uzun süredir Ali çalışmıyordu, kendisiyle beraber yaşıyorduk ancak evin kirasını ben ödüyordum. Hatta annesinin cenazesinde benden borç para almıştı. Maddi durumu iyi değildi. Abimin daha önce psikolojik tedavi gördüğünü biliyordum ama ne aşamada olduğunu bilmiyordum" ifadelerini kullandı. 

“Mehdiyim Diye Geziyormuş”

Sanık avukatı Anıl Acurman ise "Sanık o dönemde 'Mehdiyim' diye babasına ve arkadaşlarına karşı söylemlerde bulunuyormuş. Bugün gördüğünüz kişi ile o tarihteki kişi aynı değil, bu süre zarfında sanık tedavi gördü ve kendini ifade edebilecek duruma geldi.

Müvekkilim ceza ehliyetini tespiti noktasında suç tarihi itibariyle talepte bulunmuştuk ancak rapor alınmadı. Cezaevinde bulunduğu bir yıllık süre zarfında tedavi gördü" dedi.

Dilan Polat: Türk Kahvesi çok farklıydı ya… Toz var böyle döküyorsun, karıştırıyorsun içiyorsun Dilan Polat: Türk Kahvesi çok farklıydı ya… Toz var böyle döküyorsun, karıştırıyorsun içiyorsun

Mahkeme heyeti, sanığın cezai ehliyetinin tam olup olmadığının tespit edilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Kaynak: İHA