İrlanda’nın başkenti Dublin’de gerçekleştirilen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT-PA) 22. Sonbahar Genel Kurulu'nda Türkiye’yi AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur temsil etti. Baybatur, Genel Kurul’da katılımcılara seslendi.

Manisa’da belediye yeni evlenecek çiftlere destek veriyor Manisa’da belediye yeni evlenecek çiftlere destek veriyor

AGİT bölgesinde gerilimlerin yaşandığını hatırlatan Baybatur, bölgede sürekli bir çatışma veya çatışma potansiyeli varlığından bahsetti.

AGİT bölgesinde halihazırda devam eden savaşların da olduğunu ifade eden Baybatur, şöyle konuştu:

“AGİT bölgesinde ve çevresinde çatışmaların, çatışma potansiyeli taşıyan gerilimlerin yaşandığı bir dönemdeyiz. 3. Dünya Savaşı artık sık sık zikredilmeye başlandı. AGİT coğrafyasında Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ediyor, hemen yanı başımızda Filistin’de 1 yıldır soykırıma varan bir katliam yaşanıyor. İsrail savaşı adım adım AGİT sınırlarına taşıyor, bütün bir bölgeyi savaşa sürüklemeye çalışıyor. Türkiye olarak biz her zaman barışın taraftarı olduk. Tavrımızı hep barıştan yana koyduk, barışı sağlayacak çözüm önerilerimizi her zaman uluslararası kamuoyuyla paylaştık. Rusya-Ukrayna savaşında her iki ülke ile temas kurabilen, barışı tesis etmeye çalışan neredeyse tek ülkeyiz. Savaşın daha başında iki ülkeyi İstanbul’da barışa çok yaklaştırmıştık. Tahıl koridoru anlaşmasının hayata geçirilmesini sağladık. Esir takaslarına aracılık ettik, diyaloğu ve diplomasiyi her zaman öne koyduk. Filistin’de garantörlük önerimiz cevapsız kaldı. İsrail diğer arabuluculuk girişimlerinde isteksiz tavrıyla zaman kazanarak kadınları, çocukları ve sivilleri katletme peşinde. Biz her yerde elimizden gelen gayreti gösterdik. Göstermeye de devam edeceğiz, ancak görüyoruz ki maalesef AGİT ülkeleri arasında savaşı körükleyen ve katliamları meşru göstermeye çalışan ülkeler var. Bu yangınlar büyüdüğünde herkese sıçrayacak. AGİT-PA’ya önemli bir görev düşüyor. AGİT-PA’yı makul ve adil bir barış için bir diyalog platformu olarak kullanmak mecburiyetindeyiz. En kötü barış, en haklı savaştan daha kutsal ve azizdir.”

Muhabir: Didem ALTINAY