Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yüzde 50 hibe desteği ile 2019 yılında kurulan süt ürünleri fabrikası, bölgenin ekonomisine önemli katkılar sağlarken, yerel süt üreticilerine de destek sunuyor. İşletmeci Vacip Demir tarafından Bitlis Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) açılan tesis, Manisa, İzmir ve Balıkesir gibi illere süt satışı yapıyor.

Yüzde 50 Hibe ile Üretim Tesisi Kurdu

Bitlis Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) bin 800 metrekarelik alanda üretim tesislerini kurduklarını, tesisi kurarken Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programından da faydalandıklarını dile getiren Vacip Demir, istihdama da katkı sunduklarını belirtti.

Faiz bugün açıklanıyor… Gözler Merkez Bankası’nda Faiz bugün açıklanıyor… Gözler Merkez Bankası’nda

Fabrikada, Bitlis, Muş, Bingöl, Elazığ ve Iğdır gibi illerden temin edilen sütlerle çeşitli süt ürünleri üretiliyor. Bazı durumlarda, bölgedeki süt eksikliği nedeniyle Konya, Kayseri ve Sivas'tan da süt alındığı ifade ediliyor. Üretim sürecinde, günlük olarak 12 ton süt kullanılarak yoğurt, kaymak, tereyağı ve beş çeşit peynir üretiliyor.

Vacip Demir, "1997’den beri Bitlis bölgesinde hizmet veriyoruz. İlk fabrikamız 1997 senesinde küçük sanayi sitesinde kuruldu. Daha sonra 2019 yılında şu anki fabrikayı kurduk" dedi. Tesis, toplamda 1.800 metrekarelik kapalı alana sahip ve 18 personel ile vardiya sistemiyle çalışıyor.

Manisa’ya, İzmir’e Süt Ürünü Satıyor

Demir, ürettikleri peynirlerin büyük bir kısmının marketlerde, kamu kurumlarında ve askeri bölgelere satıldığını belirtirken Manisa, İzmir gibi illere satış yapıldığını, “Fabrikamızda köy tipi peynir, beyaz peynir, otlu peynir, teneke kültürlü peynir ve en önemlisi Bitlis’te ve Doğu Anadolu Bölgesinde ilk olmak üzere İzmir tulum peyniri üretiyoruz. İzmir tulumunu Balıkesir, Bursa, İzmir ve Manisa’ya satışımız mevcuttur. Bunların dışında tereyağı, ayran ve kaymak gibi ürünleri de üretiyoruz. Bu ürünlerde Doğu ve Güney Doğu illerinde bayi sistemi olarak reyonlarda yerini alıyor. Üretim alanında vardiya sistemiyle 18 personelimiz çalışıyor. 2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığının çıkardığı kırsal kalkınma projesiyle fabrikamızı kurduk. Yüzde 50 hibeden faydalandık. O dönemde 6 milyon TL proje değerinden yarısını hibe olarak aldık. Bunun yanı sıra yine devlet desteğiyle personel teşviklerimiz de var” ifadeleriyle belirtti. 

Kaynak: İHA