Manisa’nın Yunusemre ilçesi sınırları içerisinde yer alan tarihi yapı, geçmişteki özellikleri nedeniyle büyük ilgi görüyor.

212552F1 17A1 49D0 Bbe6 591003Cb8A52

Manisa Merkez’e yaklaşık 20 kilometre kadar uzaklıkta olan ve bugün Yunusemre sınırları içerisinde kalan Yoğurtçu Kalesi, kentin önemli tarihi değerleri arasında yer alıyor.

Kale, son Bizans döneminde, XIII. yüzyılda karakol kalesi niteliğinde, stratejik bir noktaya yapılmış.

Alaşehir’de Ceylan Ertem rüzgarı… Kurtuluşa renk kattı Alaşehir’de Ceylan Ertem rüzgarı… Kurtuluşa renk kattı

Sosandra Manastiri Nam I Diger Yogurtcu Kalesi Bir Tarih Nasil Yok Edilir

Kesme taş ve moloz taştan yapılan kalenin planını çıkarmak mümkün olamadığı belirtiliyor. Günümüze çok az sur duvarları ile bir burç parçası gelebilirken,  buna dayanılarak da kalenin kareye yakın planda olduğu sanılmakta.

1343Cd21 De25 4Afa A2Ac 859016Ab8010

Manisa merkeze 20 kilometre kadar uzaklıkta, Uzunburun Köyü yakınlarında olan Yoğrutçu Kalesi’nin Gediz Vadisi’ne hakim bir konumda bulunması, stratejik önemini de ortaya koyuyor. Kalenin 12.yüzyıl sonları veya 13.yüzyıl başlarında yapılmış olduğu tahmin ediliyor.

2-105

Kuzey cephesi sarp kayalık üzerine oturmuş olan, karemsi planlı iç kale doğu, batı ve güney yönlerinde bir dış surla çevrilmiş ve dış sur belirli aralıklarla kulelerle tahkim edilmiş. Güney cephede belirgin olan dış surun doğu ve batı bölümleri yıkılmış. Kuzeyden bakıldığında oldukça sağlam ve etkileyici bir görünüme sahip olan iç kaledeki mekanların büyük bir kısmı yıkık durumda.

Halk arasında “Yoğurtçu Kalesi” adıyla anılmaktadır. Kalede henüz kazı çalışmaları yapılmamıştır.

1-138

Kaynak: Manisa Kulis Haber