Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Başkanı Hamza Kopal, Kurtuluş Savaşı’nı zafere götüren ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı en büyük dönüm noktalarından biri olan Büyük Taarruz’un 102 yılı dolayısıyla bir açıklama yaptı. Kopal, bu tarihi zaferin, Türk milletinin emperyalist güçlere karşı yürüttüğü destansı mücadelenin ve elde ettiği bağımsızlığın en önemli simgelerinden biri olduğunu belirtti. Başkan Kopal, 26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz’un, sadece askeri bir zafer değil; aynı zamanda milletin özgürlüğe, bağımsızlığa ve onura olan sarsılmaz bağlılığının bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Bakanlıktan Manisa’daki belediyeye çöp konteyneri Bakanlıktan Manisa’daki belediyeye çöp konteyneri

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Manisa Şube Başkanı Hamza Kopal, Büyük Taarruz’un 102. yılı nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Kopal, 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz’un Türk milletinin emperyalizme karşı verdiği büyük mücadeleyi ve bu mücadelenin sonucunda kazanılan bağımsızlığı simgelediğini belirtti.

“BU ZAFERİN ÖNEMSİZLEŞTİRİLMESİ TARİHİMİZE VE ATALARIMIZA BÜYÜK HAKSIZLIKTIR”

Kopal, Büyük Taarruz’un Türk tarihinde bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, "Büyük Taarruz, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin en büyük zaferidir. Bu zaferin önemsizleştirilmesi veya başka savaşlarla karşılaştırılması, tarihimize ve atalarımıza büyük bir haksızlıktır. Kocatepe olmasaydı, kutlanacak bir Malazgirt Zaferi’miz de, tören düzenleyecek bağımsız bir devletimiz de, kutlayacak özgür bir ulusumuz da olmayacaktı," ifadelerini kullandı.

“MUSTAFA KEMAL PAŞA’YI VE TÜRK MİLLETİ’NİN SÖZ KONUSU VATAN OLDUĞUNDA NELER YAPABİLECEĞİNİ UNUTMUŞLARDI”

Emperyalist güçlerin Mondros Mütakeresi ile Türk milletini vatansız bırakma amacını taşıdığını belirten Kopal sözlerine şöyle devam etti: “İtilaf devleri yurdun dört bir yöresini işgal etmişler, bir yandan ordularını dağıtıp silahlarına el koymuşlar, bir yandan da donatıp destekledikleri Yunan ordusunu 15 Mayıs 1919’da İzmir’e çıkarıp Polatlı önlerine kadar sürmüşlerdi. Ama tıpkı 4 yıl önce Çanakkale’de olduğu gibi yine Mustafa Kemal Paşa’yı ve Türk Milleti’nin söz konusu vatan olduğunda neler yapabileceğini unutmuşlardı.”

Dünya tarihinin akışını değiştiren Mustafa Kemal Paşa ve Mehmetçik’in 26 Ağustos 1922 sabahı taarruz hazırlığı içinde olduklarını aktaran Kopal, Büyük Taarruz’un 239 yıldır taarruz savaşı yapmamış olan Türk ordusunun kazanacağına dair şüpheleri ve eleştirileri boşa çıkaran bir zafer olduğunu söyledi. 

“BİRÇOK İSİMSİZ KAHRAMAN BU ZAFERİN MİMARIDIR”

Büyük Taarruz’un, Türk tarihinin en zor koşullarında ağır bedeller ödenerek kazıldığına ve tarihi zaferin ardında sayısız kahramanın olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

“İnebolu’dan Akşehir üstünden Afyon’a doğru ilerleyen kağnı taburlarını yöneten Anadolu kadınlarından, Ilgaz dağlarında donarak şehit düşen Şerife Bacılara, Demirci Akıncılarından Gördesli Makbulelere, Kara Fatmalara kadar birçok isimsiz kahramanın bu zaferin mimarıdır. Ayrıca, 26 Ağustos sabahı başlayan taarruzda, Çiğiltepe’yi söz verdiği saatte ele geçiremediği için yaşamına son veren Albay Reşat Çiğiltepe gibi fedakâr subayların ve ölüme gülerek giden binlerce neferin, kadınıyla erkeğiyle topyekûn bir halkın bu özgürlük mücadelesine canlarını verdiği, özgür bir ulus olma azminin ete kemiğe büründüğü andır 102 yıl öncenin o puslu Ağustos sabahı.”

“ANIN DEĞERİNİ ANLAMAK İÇİN NELERİN YAŞANDIĞINI BİLMEK GEREKİR”

Kopal, anın değerini ve büyüklüğünü anlamak için düzenli ordunun hangi zorluklarla kurulduğunu ve Bursa’nın işgali üzerine Büyük Millet Meclisi kürsüsüne örtülen Puşide-i Siyah’ın anlamını bilmek gerektiğini söyledi. Başkan Kopal, Kütahya-Eskişehir muhaberelerinde ordunun 100 kilometre geri çekilmesinin ve cephelerden birliklerden çekilmek zorunda kalınmasının yarattığı zorlukları anlamadan Büyük Taarruz’un değerinin kavranamayacağını belirtirken, ayrıca bu süreçteki ihanetleri, işgalcilerle işbirliği yapan kesimleri ve Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarına yönelik tehditleri hatırlatarak, Türk milletinin bu zorlukların üstesinden gelerek kazandığı zaferin önemini bir kez daha vurguladı.

“BÜYÜK TAARRUZ ÇAĞ ATLAMA VE MUASIR MEDENİYET SEVİYESİNİ AŞMA KARARININ DÜNYAYA İLANIDIR”

Büyük Taarruz’un sadece bir askeri zafer olmadığını ifade eden Kopal, “Büyük Taarruz, Anadolu Türk’ünün Malazgirt öncesine sürülmeyi reddinin olduğunu kadar, çağ atlama ve muasır medeniyet seviyesini aşma azim ve kararının da dünyaya ilanıdır. Türk ulusu, Mustafa Kemal Paşa komutasında Büyük Taarruz ile neyi başardığını hiç aklından çıkarmadan bütün emperyal saldırıları defedecek, bütün tuzakları bozacak, işbirlikçilerin bütün ihanetlerini aşacak, Kemalizm pusulasıyla yeniden Atatürk Cumhuriyeti’ne mutlaka ulaşacaktır” dedi.

Kopal, Büyük Taarruz’un 102. yılında Mustafa Kemal Atatürk, Kuvayı Milliye kahramanları ve Kemalist devrim kadrolarını minnetle andıklarını, şehit ve gazilerin aziz hatıraları önünde saygıyla eğildiklerini belirterek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: Özkan Çelik