Manisa Büyükşehir Belediyesi, mart ve nisan aylarında yaşanan don olayları nedeniyle zarar gören üreticilere destek sağlayacak. Özellikle 15 dekar altı üretim alanına sahip çiftçiler için hazırlanan destek programı kapsamında, sıvı yaprak ve toprak gübresi desteği verilecek. Üreticiler, başvurularını 30 Nisan 2025 tarihi mesai bitimine kadar “Manisa İçin Tarım” uygulaması veya Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesi üzerinden yapabilecek.

Altında köpük eridi! Güncel altın fiyatları ne kadar? Altında köpük eridi! Güncel altın fiyatları ne kadar?

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, doğal afetler karşısında üreticilerin yanında olduklarını belirterek, “Üreticimiz tarlasına, bahçesine emek veriyor. Ancak don gibi doğal afetler, bu emeği boşa çıkarabiliyor. Bu zorlu süreçte sıvı yaprak ve toprak gübresi desteğiyle üreticimizin yanında olacağız” dedi.

Erken Uyarı Sistemi Hayat Kurtardı

Başkan Zeyrek, "Manisa İçin Tarım" uygulaması üzerinden don uyarılarının 15 ilçede 199 mahalleye ulaştırıldığını hatırlatarak, dijital teknolojilerin tarıma entegrasyonunun önemine vurgu yaptı. Zeyrek, bu sayede birçok üreticinin önlem alabilme şansı yakaladığını ve benzer çalışmaların süreceğini ifade etti.

Saha Çalışmaları ile Zarar Tespit Edildi

Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Kurucu ve Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta da don olaylarından etkilenen bölgelerde saha çalışmaları gerçekleştirdi. Yapılan incelemelerde, özellikle çukur bölgelerdeki bağlar ile kiraz ve şeftali gibi meyve bahçelerinde ağır hasarlar oluştuğu tespit edildi.

Prof. Dr. Kurucu, don olaylarının yalnızca bitkileri değil, toprağı da etkilediğini belirterek, bitkilerin yeni sürgün ve yaprak oluşumu döneminde amino asitli ve besin elementleri açısından zengin sıvı gübrelerle desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Başvuru Şartları ve Süreci

Hibe desteğinden, Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Gölmarmara, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Şehzadeler, Turgutlu ve Yunusemre ilçelerinde 15 dekar ve altı bağa sahip üreticiler yararlanabilecek. Başvuru için gerekli belgeler şunlar:

  • Güncel ÇKS veya Çiftçi Belgesi
  • Tarım Sigortası (TARSİM) olmadığına dair belge
  • Tapu Kayıt Belgesi
  • İlçe Hasar Tespit Komisyonu Raporları veya Hasar Tespit Tutanakları

Başvurular, "Manisa İçin Tarım" mobil uygulaması üzerinden ya da https://manisaicintarim.manisa.bel.tr/login adresinden kullanıcı kaydı oluşturularak yapılabilecek. Başvuru sonucunda bilgilendirmeler de yine uygulama üzerinden üreticilere anlık olarak iletilecek.

Manisa Büyükşehir Belediyesi, yaşanan bu doğal afetten zarar gören üreticilerin yanında olmaya devam edeceğini ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini destekleyeceğini vurguladı.

Kaynak: İHA