Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Veli Ağbaba, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun devam eden toplantıları sırasında yaptığı açıklamada, asgari ücretle ilgili CHP'nin talebini net bir şekilde belirtti.

MASKİ şantiyeyi Manisa FK tesislerine taşıdı MASKİ şantiyeyi Manisa FK tesislerine taşıdı

CHP'nin 2024 Asgari Ücret Teklifi 19 Bin 372 TL

Ağbaba'nın hesaplamalarına göre, TÜİK'in temmuzdan itibaren gerçekleşen enflasyon, GSYH rakamlarıyla büyüme ve Merkez Bankası'nın 2024 için beklentisi doğrultusunda, 2024 yılı Ocak-Temmuz dönemi için açıklanacak olan asgari ücretin en az net 19 bin 372 lira olması gerektiğini belirtti. Ağbaba, hükümetin bu rakamların altında yapılacak herhangi bir teklifin asgari ücretlinin kayıplarını telafi edemeyeceğini ifade etti. 

CHP'den 6 Ayda 1 Asgari Ücret Teklifi

Açıklamasında, devletin resmi kurumlarının verilerini dikkate alarak çalışmalarını tamamladıklarını belirten Ağbaba, asgari ücretin yıllık tespit edilmesinin ülke gerçeğiyle örtüşmediğini savundu. Gerçekleşen enflasyon oranlarının beklentilerin üzerinde seyrettiğini vurgulayan Ağbaba, asgari ücretin 6 aylık periyotlar halinde belirlenmesi gerektiğini söyledi.

CHP: Asgari Ücret Eriyor

Ağbaba, resmi rakamları dikkate alarak yaptıkları çalışmalarda, TÜİK ve Merkez Bankası verilerini kullanarak bir hesap yaptıklarını ifade etti. Temmuz ayında belirlenen 11 bin 402 lira asgari ücretten sonra açıklanan enflasyon oranlarını sıralayan Ağbaba, hükümetin enflasyon verilerini düşük göstermeye çalıştığını savundu. Ocak ayında açıklanacak asgari ücretin, henüz çalışanların eline geçmeden erimeye başlayacağını belirten Ağbaba, bu nedenle asgari ücretin 2024 enflasyon beklentisinin de hesaba katılarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Editör: Onur Yılmaz