Cola Turka yıllar sonra sosyal medyada paylaşılmasıyla gündem oldu. Hala satılıp satılmadığı merak edilen Cola Turka hakkında tartışmalar devam ediyor. Cola Turka kimin başta olmak üzere tüm bilgileri derledik!

Cola Turka Kimin?

Cola Turka’nın gündeme gelmesi kime ait olduğu sorularını artırdı. Peki, Cola Turka Ülker’in mi? Cola Turka’nın Yıldız Holding firmasına ait olduğu bilinmektedir.

Cola Turka 2003 yılında Yıldız Holding tarafından piyasaya sürülmüştür. Böylece Coca Cola ve Pepsi’ye rakip olmuştur. Piyasaya girdikten 2 sene sonra ise kola segmentinde ikinci marka olmayı başarmıştır.

Cola Turka’nın üretimi Sakarya’nın Akyazı ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Bağlı olduğu firma ise Della Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’dir.

Cola Turka Kimin 4

Cola Turka Tarihçesi

Cola Turka 2003 yılında piyasaya girmesinin ardından rekabetçi reklamlarıyla da gündeme oturmuştu. ABD’li aktör Chevy Chase’in oynadığı reklam adından epey söz ettirmişti.

Cola Turka aynı zamanda Beşiktaş Spor Kulubü’nün futbol ve basketbol takımlarına sponsor olmuştur. Bu sponsorluk 2005-2011 yılları arasında sürmüştür.

Cola Turka Kime Satıldı?

Cola Turka 2015 yılında Saka ve Çamlıca ile birlikte DyDo DRINCO şirketine satılmıştır. Böylece uzun yıllar yerli ve milli kola markası olarak bilinen Cola Turka’nın üreticisi değişmiştir.

Murat Ülker ise Cola Turka’nın başarısızlığı hakkında aşağıdaki açıklamayı yapmıştır:

“Öğrenilmiş çeşitli yönleri olan bir başarısızlık hikayesi, herkesin niye yapmadılar niye olmadı diye merakta kaldığı Cola Turka'dır. Cola Turka şu nedenle olmadı. Rakiplerimiz bizi kıskandı. Önce bir teasing yani meraklandırma kampanyasıyla Türkiye televizyonlarında aynı saatte bütün kanallarda şu reklamı yayımlayacağız diyerek başladık.

Lansman yılı 2003 idi. Çok iyi başladık, Coca-Cola'dan sonra en büyük ikinci pazar payına sahip olduk. 3 litrelik ürünler gibi değişik ambalajlar yaptık. İsim iyi seçilmişti. İmalat tecrübemizden esinlenerek bitkiden, şekerden başlayarak kola çıkaran bir fabrika yapmıştık Dikey entegrasyon sağladığımız için bize rekabet avantajı getirdi.

Çok iyi bir lansman yaptık, malı çok iyi dağıttık ve malın kalitesi de iyiydi. Diyecekler ki Coca-Cola, Pepsi gibi değil ama olmaması lazım. Bence onlardan daha iyiydi. Mesela hiç kola içmeyen kayınvalidem Cola Turka yapmışsın ben de içmeye başladım dedi.”

Cola Turka Kimin 3

Cola Turka Hangi Ülkenin?

Cola Turka kimin konusu beraberinde Cola Turka nerenin malı sorusunu da getiriyor. Cola Turka’nın satıldığı DyDo DRINCO şirketi Japonya kökenlidir. Dolayısıyla Cola Turka markası yerli saylmamaktadır.

Ahilik Haftası'nda tavuklu pilav ikramı Ahilik Haftası'nda tavuklu pilav ikramı

DyDo DRINCO şirketinin Türkiye’de 5 üretim tesisi bulunmaktadır. Aynı zamanda farklı ülkelere ihracat gerçekleştirmektedir. DyDo DRINCO 1956 yılında kurumsallaşmış olup, başlangıçta enerji içeceği odaklı bir şirkettir.

Japonya merkezli DyDo DRINCO 2013’ten bu yana uluslararası yatırımlar yapmaktadır. DyDo DRINCO Turkey bünyesindeki markalar aşağıdaki gibidir:

  • Saka
  • Çamlıca
  • Cola Turka
  • Maltana
  • İçim
  • Link
  • Sunny
  • Joozy

Cola Turka Kimin 1

Cola Turka Hala Satılıyor Mu?

Tüm bunların yanında Cola Turka hala var mı merak ediliyor. Cola Turka şu anda bazı marketler ve toptancılarda hala satılıyor. Ancak geçmiş yıllara göre pazar payının düşük olduğu görülüyor.

Muhabir: Özkan Çelik