Bayram sonrası Meclis’e sunulması planlanan yeni torba yasada moto kuryelerin vergilendirilmesine yönelik çalışma yapıldı.

Sigortalı çalışan moto kurye sayısının 140 bin olduğu, sigortasız çalışanlar da eklendiğinde bu sayının 350 binleri bulduğu tahmin ediliyor.

Herhangi bir şirkette ücretli olarak çalışan moto kuryeler açısından vergilendirme yönünden herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Çünkü, şirkette ücretli olarak çalışan moto kuryelere ödenen ücretler, gelir vergisine tabi tutuluyor ve ilgili şirket tarafından beyan edilerek vergi dairesine ödeniyor.

Basit usulde vergilendirilip, sadece stopaj ödeyecekler

Ancak kayıt dışı çalışan mayo kuryemlerin kayıt altına alındığında daha basit bir vergilendirme usulüne tabi olmaları ve belli bir tutara kadar sadece stopaj yoluyla vergilendirilmeleri için düzenleme yapılacağı ifade ediliyor.

Yumurtada ‘Son tüketim tarihi’ kalkıyor mu? Yetkili isimden çarpıcı açıklamalar! Yumurtada ‘Son tüketim tarihi’ kalkıyor mu? Yetkili isimden çarpıcı açıklamalar!

Bu hesapta toplanan yıllık brüt hasılatın ilgili yıl itibarıyla belirlenen tutarın (2024 yılı için 3 milyon lira) altında kalması halinde, moto kuryeler banka tarafından yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapılan söz konusu gelirleri için beyanname vermeyecek.

Kaynak: Haber merkezi