Ege Denizi'nde deprem fırtınası sürüyor. Yunanistan’ın ünlü Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda meydana gelen sarsıntılar aralıksız devam ediyor. Bugüne kadar 6 bin 400’den fazla deprem kaydedilirken, büyüklüğü 4’ün üzerindeki sarsıntılar halk arasında büyük panik yarattı. Uzmanlar, depremlerin olası bir volkanik hareketliliği tetikleyebileceği konusunda uyarıyor.
Santorini Adası ve çevresinde dün gece yarısından itibaren büyüklüğü 4’ün üzerinde 8 deprem meydana geldi. Önceki gün ise 4,8 ve 5 büyüklüğünde sarsıntılar kaydedildi. Depremler nedeniyle bölge halkı ve turistler adayı terk etmeye başladı. Liman ve havaalanında yoğunluk yaşanırken, bilet fiyatları tavan yaptı ve ek seferler konuldu.
MİÇOTAKİS: "DÜNE GÖRE DAHA İYİMSERİZ"
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığı'nda yetkililer ve uzmanlarla Ege Denizi'ndeki sismik hareketliliği değerlendirdi. Miçotakis, Santorini Adası’nın jeolojik olarak hareketli bir bölge olduğunu belirterek, “Bugün, düne göre daha iyimseriz. Ancak depremlerin öngörülemez olduğunu unutmamalıyız” dedi.
Miçotakis, sürekli sallanan bir adada yaşamanın halk için endişe verici olduğunu vurgulayarak, "Lütfen soğukkanlı olun ve yetkililerle iş birliği içinde hareket edin" ifadelerini kullandı.
DEPREM SAYISI 6 BİN 400'Ü GEÇTİ
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, bölgede 26 Ocak ile 3 Şubat arasında 6 bin 400’den fazla deprem kaydedildi. Bu depremlerin büyük çoğunluğu düşük şiddetli olsa da, 4 ve üzerindeki sarsıntıların sayısı her geçen gün artıyor.
SANTORİNİ'DE DEPREMDEN KAÇIŞ
Sürekli devam eden sarsıntılar nedeniyle Santorini Adası ve çevresindeki halk, adayı terk etmeye başladı. Deniz ve hava yoluyla yapılan tahliyelerde yoğunluk yaşanırken, bilet fiyatları yükseldi ve ek seferler düzenlendi. Santorini, Yamurgi, Niyoz ve Anafiya adalarında eğitime 9 Şubat’a kadar ara verildi.
AFAD VE MTA'DAN VOLKANİK HAREKET UYARISI
AFAD ve Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Santorini Adası’ndaki depremlere ilişkin ortak ön değerlendirme raporu yayımladı. Raporda, bölgede devam eden sismik hareketliliğin olası bir volkanik aktiviteyi tetikleyebileceği vurgulandı.
Yetkililer, Santorini Adası'nda yer alan aktif volkanın hareketlenmesi durumunda tsunami riskinin de ortaya çıkabileceğini belirtti. Uzmanlar, olası bir volkanik patlamanın etkilerinin Türkiye kıyılarına kadar ulaşabileceği konusunda uyardı.