Aydın’ın verimli dağlarında bahar aylarında kendiliğinden yetişen ve halk arasında “kedirgen” ya da “sarmaşık” olarak bilinen otlar, hem doğallığı hem de ekonomik değeri ile dikkat çekiyor.
Tamamen doğal ortamda yetişen bu otlar, bölge halkı için önemli bir gelir kapısı oluştururken kentlerde ise sofraları süsleyen özel bir lezzet olarak yerini alıyor.
Manisa’da da Rağbet Görüyor!
Kuraklık nedeniyle bu yıl az çıkan sarmaşık otlarının bağ fiyatı 100 TL’ye kadar yükseldi. Özellikle Aydın, İzmir, Muğla ve Manisa illerinde büyük rağbet gören sarmaşık, hem lezzeti hem de şifalı özellikleri ile tüketicilerin gözdesi oldu.
Aydınlı Ramazan Çapar çocukluğundan bu yana sarmaşık toplayarak geçimini sağladığını belirterek bu doğal ürünün bölgede binlerce kişiye gelir kapısı olduğunu söyledi.
“Aydın’ın nimeti” dediği sarmaşık sayesinde her yaştan insanın para kazandığını vurgulayan Çapar kuraklık nedeniyle bu yıl ürünün az olduğunu ancak son yağışlarla birlikte sarmaşıkların artmasını beklediklerini belirtti.
Her Gün Dağlardan Toplanıp Sofraya Ulaşıyor!
Aydın'ın Germencik ilçesi ile Nazilli İlçesi dahil bu arada kalan havzada dağlarda her bahar mevsimi kendiliğinden yetişen bu otların mevsimin durumuna göre 2 -3 aylık bir ömrü olduğunu belirten Ramazan Çapar şöyle konuştu: "Germencik'in Efeler, Köşk, Sultanhisar, Koçarlı, Nazilli'nin köylerinde sağlığı ve vakti müsait olan pek çok kişi sezonunda her gün sarmaşık toplar. Bağ yapılarak satışa sunulan bu otlar her gün toptancılar tarafından köylerden toplanıp şehir merkezlerinde satışa sunuluyor. Toplarken verilen emek dışında hiçbir maliyeti olmayan sarmaşık toplayana para, yiyene şifa kazandırır.”