Hürriyetçi Eğitim-Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu, anket sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Katılımcıların maaşların %50,9’unun kredi veya borç ödemelerine, %33,3’ünün gıda harcamalarına, %9,7’sinin kira ödemelerine ayrıldığı belirtildi.
Ankete katılan eğitim çalışanlarının %85,6’sının kredi ya da kredi kartı borcu bulunurken, Katılımcıların %61’i kredi kartı borcunu düzenli ödüyor. %24,1’i ise yalnızca asgari tutarı karşılayabiliyor, %11,4’lük kısım da ödemekte zorlanıyor.
Ekonomik Kaygılar Mesleki Motivasyonları Etkiliyor
Ankette, ekonomik sıkıntıların eğitim çalışanlarının hem mesleki motivasyonlarını hem de aile yaşamlarını olumsuz etkilediği vurgulandı.
Ankete katılan eğitim çalışanları %85,9’u aldığı maaşın mesleki motivasyonlarını, %79,2’si ekonomik kaygıların aile içi ilişkilerine olumsuz yansıdığını belirtti. %90’ı maaşlarının evlenme veya çocuklarını evlendirme kararlarını etkilediğini dile getirdi.
Eğitim Çalışanlarının Talepleri
Ankette eğitim çalışanlarının mevcut ekonomik durumlarını iyileştirmeye yönelik talepleri sıralandı:
24 Kasım’da eğitim çalışanları %66,8’i bir maaş tutarında ikramiye verilmesini belirtirken, %56,6’sı maaş zam oranının artırılması gerektiği vurgulandı. Ek ders ücretleri olarak %47,8 oranında ücretlerin artırılmasını talep etti.
Ekonomiye Güven Azaldı
Katılımcıların %97,5’i TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına güvenmiyor ve gerçek enflasyonun daha yüksek olduğunu düşünüyor. Ayrıca %74,9’u fiyat artışlarının temel sebebinin kötü ekonomi yönetimi olduğuna inanıyor.
"Eğitim Çalışanları Hayatta Kalma Mücadelesi Veriyor"
Genel Başkan Levent Kuruoğlu, “Eğitim çalışanlarımız, bir yandan çocuklarımızı eğitmek için fedakârca çalışırken, diğer yandan kendi varlık mücadelesini vermektedir. Bu durum sürdürülemez bir noktaya gelmiştir” dedi. Eğitim çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarının iyileştirilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.