Ticaret Bakanı Ömer Bolat, emlak sektöründe önemli bir değişikliğin başladığını duyurdu. Bugünden itibaren (15 Eylül) uygulamaya alınan doğrulanmış ilan düzenlemesi ile sahte ilanların, ilan kirliliğinin ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi hedefleniyor. Ayrıca, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılığın da engellenmesi amaçlanıyor. Bakan Bolat, emlak sektörü ve taşınmazlarını kiraya verecek vatandaşların bu yeni düzenlemeye dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

Piyasalarda heyecan dorukta…  Fed’in faiz kararı bekleniyor! İndirim süreci başlayacak mı? Piyasalarda heyecan dorukta…  Fed’in faiz kararı bekleniyor! İndirim süreci başlayacak mı?

Doğrulanmış İlan Düzenlemesi İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Bolat, Emlak İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden verilecek ilan yetkisinin, emlak işletmelerinin düzenlemesi gereken diğer sözleşme ve belgelerin yerine geçmeyeceğini belirtti. Emlak işletmelerinin yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi ve aracılık sözleşmeleri gibi belgeleri düzenleme zorunluluğunun devam edeceğini hatırlattı. Ayrıca, yetki belgesi bulunmayan emlak işletmelerinin ilan girişi yapamayacağını belirterek, halihazırda yetki belgesiz faaliyet gösteren işletmelerin bir an önce yetki belgesi almalarını önemle tavsiye etti.

Yeni düzenleme 15 Eylül 2024 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında geçiş süreci olarak uygulanacak. Bu süreçte doğrulama olmaksızın ilan verilebilecek ancak doğrulanmış ilanlarda EİDS'den alınan bir logo yer alacak. Uygulamanın 1 Ocak 2025 itibarıyla tamamen devreye alınmasıyla birlikte, yetki doğrulaması yapılmaksızın ilan verilemeyecek. Bu sistemin sahte ve aldatıcı ilanların önüne geçmesi, spekülatif fiyat artışlarını engellemesi ve sektörün daha adil ve rekabetçi bir yapıya kavuşmasını sağlaması bekleniyor.

 

Kaynak: Haber Merkezi