Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden faydalanamayan ve 9 Eylül 1999 sonrası işe başlayan milyonlarca çalışan, emeklilik haklarını kazanabilmek için dikkatli bir şekilde adım atmak zorunda.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, bu konuda önemli bir açıklama yaptı. Erdursun, EYT'yi kaçıranlar için hayati uyarılarda bulunarak, prim günlerini artırmaya çalışan çalışanları kritik hatalar konusunda uyardı. İşte emeklilikte yaşanan yol ayrımları ve dikkat edilmesi gereken püf noktalar…
9 Eylül 1999 sonrası sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar EYT'nin dışında kalarak emeklilikte zorluk yaşayabilirler.Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, bu çalışanlar için mevcut yasalar çerçevesinde iki ana emeklilik yolunun bulunduğunu belirtiyor:
- Seçenek 1: 58 yaşını doldurmak, ilk işe başlama tarihinden itibaren 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlamak ve en az 4500 prim günü sağlamak.
- Seçenek 2: 58 yaşını doldurmak ve toplam 7000 prim günü olmak. Bu seçenekte 25 yıllık sigortalılık süresi şartı aranmaz.
Hangisi Daha Avantajlı? 4500 İle 7000 Gün Arasındaki Fark Ne?
Erdursun hangi seçeneğin daha avantajlı olduğuna da dikkat çekiyor. Eğer asgari ücretin 2.5 katı ile 7.5 katı arasında bir maaşla çalışıyorsanız 7000 prim günü ile emekli olmak daha yüksek bir emekli maaşı anlamına gelebilir.
Prim Ödemelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Erdursun, prim gününü artırmaya çalışanlara büyük bir uyarıda bulundu. Fazladan prim ödemek her zaman avantajlı olmayabilir. Özellikle düşük maaşla çalışanlar için gereksiz prim ödemelerinin, emeklilik maaşını önemli ölçüde artırmadığını belirtiyor. Önemli olan, prim ödemesinin maaşla orantılı ve anlamlı olması.
Bağ-Kur Tuzağına Dikkat!
Sosyal Güvenlik Uzmanı Erdursun isteğe bağlı prim ödemelerine karşı büyük bir tehlike olduğu konusuna dikkat çekti. 1260 günden fazla isteğe bağlı prim ödeyen çalışanlar, 4/B Bağ-Kur sistemine geçebilirler. Bu durum, emeklilik şartlarını ağırlaştırır; Bağ-Kur’lu olarak ya 9000 prim günüyle ya da 60 yaş ve 5400 prim günüyle emekli olmanız gerekebilir. SSK'ya kıyasla, Bağ-Kur şartları çok daha dezavantajlı.
Erdursun, “Özellikle kurumsal işletmelerde yüksek maaşlar ile çalışanlar sistemde gördüğü emekli aylığını heba edebilir” dedi.
Kademeli Emeklilik Yasası’na da değinen Erdursun bu yasanın çıkması halinde emeklilik planlarını buna göre yapmanız gerektiğini vurguladı.