Manisa Kulis Haber
Ege'nin gölleri, yaşadıkları zorluklara rağmen hala doğanın güzelliklerini koruyor… Ancak, kuraklık ve iklim değişikliği gibi tehditlerle karşı karşıya kalan bu sulak alanlar, bilinçli koruma ve sürdürülebilir yönetim gerektiriyor. Bu doğal mirası koruma çabaları, bölgenin ekosistemini ve yerel halkın geçim kaynaklarını sürdürülebilir bir şekilde muhafaza etmeyi amaçlamalı…
Ege Bölgesi, benzersiz doğa harikaları ve doğal gölleriyle ünlüdür. Ancak, kuraklık ve iklim değişikliği gibi faktörler, bu doğal güzellikleri ciddi şekilde etkilemektedir. Bafa Gölü, Marmara Gölü, Işıklı Gölü, Simav Krater Gölü, Azap Gölü ve Karagöl Ege Bölgesi için önemli sulak alanlar…
Bafa Gölü
Doğal güzellikleri, farklı canlı türleri ve çevresindeki tarihi kalıntılarıyla dikkati çeken Muğla-Aydın sınırındaki Bafa Gölü kuraklıktan etkilenirken gölün suyu yaklaşık 20 metre çekildi. Eşsiz doğal güzellikleri, biyolojik çeşitliliği ve çevresindeki tarihi kalıntılarıyla bilinen Bafa Gölü, uluslararası öneme sahip sulak alanlar arasında yer alıyor.
Kuş cenneti göl, bölgedeki köyler için de önemli bir geçim kaynağı. Balıkçılığın geliştiği köylerde halk, yılan balığı başta olmak üzere birçok türü avlayarak kazanç elde ediyor. Büyük Menderes'in suyuyla beslenen Bafa'da, önceki yıllara göre yağışların azalması nedeniyle iklim değişikliğinin etkileri görülüyor.
Marmara Gölü (TAMAMEN KURUDU)
Manisa'da yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Marmara Gölü'nün eski halinden artık eser yok. Hem kuraklık, hem de kaçak sulama gölün tamamen kurumasına yol açtı. 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapıyordu, ancak kuraklıkla birlikte göl tamamen kurudu. "Ulusal öneme sahip sulak alan" olan Marmara Gölü'nden geriye tabelalar ve hurdaya dönmüş tekneler kaldı.
Manisa'daki Marmara Gölü, dolu olduğu zamanlarda, 320 milyon metreküp su kapasitesine ulaşmıştı. Yılda ortalama 150 milyon metreküp su, gölden Gediz Ovası'na aktarılıyordu. Nesli tehlike altında olan kuş türleri de olmak üzere yaklaşık 20 bin su kuşunu barındırıyordu. Ancak göldeki su kuraklık ve kaçak sulama sonucu her geçen yıl azaldı.
Işıklı Gölü
Pamukkale, Laodikya Antik Kenti, Kırmızı Su, Kaklık Mağarası gibi birçok doğal ve tarihi güzellikleri barındıran Denizli'deki Işıklı Gölü, nilüferlerin görüldüğü mayıs-temmuz döneminde yoğun ziyaretçi çekiyor.
Kente 120 kilometre uzaklıktaki Çivril ilçesi sınırlarında bulunan Işıklı Gölü'nün yüzeyi, mayıs-temmuz döneminde su bitkisi nilüferlerle kaplanıyor. Bu dönemde göle gelen ziyaretçiler, eşsiz manzarayı görme fırsatı buluyor. Ziyaretçiler, bir saatlik masalsı yolculuk vadeden kayıklarla da gölde unutamayacakları anlar yaşıyor.
Simav Krater Gölü
Karaçam ormanında krater gölünün bulunduğu Simav ilçesindeki Gölcük Yaylası ziyaretçilerini ağırlıyor. Kütahya'nın Simav ilçesinde orman içinde doğal güzelliklere sahip Gölcük Yaylası, sahip olduğu krater gölü ve çevresindeki çam ağaçlarıyla yılın her mevsiminde ziyaretçilerden ilgi görüyor.
İlçe merkezine 14, Eynal Kaplıcaları'na 10 kilometre uzaklıkta yer alan, 1450 metre rakımdaki yayla, çam ormanı içindeki güzellikleriyle biliniyor. Şehir stresinden uzakta yemyeşil orman içinde dinlenmek, piknik yapmak, balık tutmak, fotoğraf çekmek isteyenler ile doğa yürüyüşü yapmayı tercih edenler dolayısıyla özellikle hafta sonlarında ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.
Azap gölü
Azap Gölü, çok eski zamanlardan günümüze kadar gelmiş ve çok önemli doğal zenginliklerden biridir. Azap gölünün bulunduğu bölge tamamen sulak alanlarla kaplıdır. Son derece güzelliği ile insanları büyüleyen bu göl içerisinde çok fazla balık türü bulunmaktadır. Bu nedenle göl bir müze gibi değer görmektedir. Ekosistemler arasındaki önemini bu balık türleri ve canlı çeşitliliği ile sağlamaktadır.
Ekolojik değerinin yüksek olması, kendisine çok fazla sayıda turist çekmesini sağladığı için ticari anlamda da çok büyük önem taşımaktadır. Gölün çevresindeki zengin bitki örtüsü, yine birçok canlı türünün bu alanda yaşamasını sağlamaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı, sayılı doğal ekosistemlerden biri olduğunu net olarak söyleyebiliriz.
Karagöl
İzmir Karagöl Milli Parkı, Türkiye'nin İzmir ilinde yer alan doğal güzellikleriyle ünlü bir milli parktır. Milli park, İzmir'in Bergama ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Karagöl, Ege Bölgesi'nin en önemli doğal göllerinden biri olarak bilinir ve ziyaretçilere doğayla iç içe bir deneyim sunar.
Karagöl, volkanik bir patlama krateri oluşumu sonucu meydana gelmiş bir göldür. Yüksek dağlarla çevrili olan göl, etkileyici manzarası ve serin sularıyla dikkat çeker. Doğal güzelliği, çam ormanları ve yaban hayatıyla da bilinen milli park, doğa severler, doğa fotoğrafçıları ve yürüyüşçüler için popüler bir destinasyondur.