Ortadoğu'da yaşanan çatışmaların artışı ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz kararının ardından piyasalarda önemli dalgalanmalar yaşanıyor. Son olarak, Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesi, bölgedeki jeopolitik riskleri daha da artırdı. Bu hafta altın fiyatlarında keskin hareketler dikkat çekti.

Uzmanlar, altın fiyatlarının sadece Ortadoğu'daki gelişmelerden değil, aynı zamanda ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimi beklentisi ve ABD ekonomisine ilişkin gelişmelerden de etkilendiğini belirtiyor. Ons altın fiyatı 2400 doların üzerine çıkarken, kısa vadede ufak düzeltmeler olsa da hem ABD’deki gelişmeler hem de jeopolitik tansiyonun devam etmesiyle yıl sonuna doğru ons altın fiyatının 2600-2650 dolar seviyesine çıkabileceği öngörülüyor. Eğer dolarda ufak bir değerlenme olursa, Türkiye’de gram altın fiyatının 2800-2850 TL’ye gelmesi bekleniyor.

Migros kırmızı et fiyatları indirime girdi! Migros kırmızı et fiyatları indirime girdi!

Bu gelişmelerin Türkiye üzerinde de olumsuz etkileri olabileceği belirtiliyor. Uzmanlara göre, jeopolitik riskler ülke risk primini artırarak Türkiye’nin borçlanma maliyetini olumsuz etkileyebilir. Son olarak, gerginliğin artmasıyla birlikte risk priminin 250'den 290 seviyelerine çıktığı gözlemlendi. Ayrıca, petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların enflasyon üzerinde baskı yaratabileceği de ifade ediliyor.

Altın fiyatları, geçtiğimiz günlerde ons başına 2 bin 483 dolar ve gram başına 2 bin 639 TL seviyelerine çıkarak tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Uzmanlar, yıl sonuna kadar altın fiyatlarında daha fazla artış olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. 

Kaynak: Haber Merkezi