Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un Kuzey Kore yanlısı güçlere karşı sıkıyönetim ilan etmesinin ardından Güney Kore Parlamentosu harekete geçti. 300 üyeli parlamentoda yapılan oylamaya 190 milletvekili katıldı ve tamamı sıkıyönetimin kaldırılması yönünde oy kullandı. Parlamento Başkanlığı, bu kararla sıkıyönetimin geçersiz olduğunu ilan etti. Güney Kore Anayasası, sıkıyönetimin parlamentonun çoğunluk kararıyla kaldırılabilmesini öngörüyor.
Muhalifler Parlamento Çevresinde Toplandı
Muhalefetteki Demokrat Parti’nin lideri Lee Jae-myung’un çağrısıyla binlerce kişi parlamentoya akın etti. Güvenlik güçleri ile protestocular arasında arbede yaşandı. Sıkıyönetimin kaldırılmasının ardından, protestocular Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un istifasını ve yargılanmasını talep eden sloganlar attı.
“Sıkıyönetim İlan Ediyorum”
Sıkıyönetim ilan edildiğinde, Seul sokaklarında zırhlı araçlar konuşlandırılmış, askeri helikopterler uçuş yapmıştı. Devlet Başkanı Yoon, Kuzey Kore yanlısı grupları hedef alarak şu açıklamada bulunmuştu:
"Özgür Kore Cumhuriyeti’ni Kuzey Kore komünist güçlerinin tehdidinden korumak ve özgür anayasal düzeni korumak için sıkıyönetim ilan ediyorum."
Bu kapsamda Kara Kuvvetleri Komutanı Park An-su, sıkıyönetim komutanı olarak atanmış, meclis ve siyasi partilerin faaliyetleri yasaklanmıştı.