Eski Devlet Bakanı Ali Doğan hayatını kaybetti Eski Devlet Bakanı Ali Doğan hayatını kaybetti

Adana’da yeni doğan bir bebekten topuk kanı alınmasına izin vermeyen aileye açılan dava sonucunda 2,5 aylık bebeğe kayyum atandı. Karara tepki gösteren baba Murat Çakmak, "Benim evladım belediye mi ki kayyum atanıyor?" diyerek mahkemeye itiraz etti.

Aile Topuk Kanı ve Aşıyı Reddetti

Murat (40) ve Seda (35) Çakmak çifti, 2,5 ay önce özel bir hastanede dünyaya gelen oğulları M.T.'nin topuk kanı alınmasına ve aşı yapılmasına izin vermedi. Hastaneden bu durumu belgeleyen evrakları imzalayarak taburcu olan aile, daha sonra Sağlık Bakanlığı tarafından açılan dava ile karşı karşıya kaldı.

Sağlık Bakanlığı Şikayetçi Oldu, Mahkeme Kayyum Atadı

Bebeğin topuk kanı alınmaması ve aşılarının yaptırılmaması üzerine özel hastane, konuyu mahalle sağlık ocağına bildirdi. Sağlık Bakanlığı da konuyla ilgili şikayette bulunarak Adana 6. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, ailenin ifadesine başvurduktan sonra 2,5 aylık bebeğe kayyum atanmasına karar verdi. Aile, mahkeme sürecinde bebeğin vasisi olarak baba Murat Çakmak’ın kardeşi F.Ç.'yi gösterdi. Davanın ilk duruşmasının önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor.

Baba Çakmak: "Benim Evladıma Kayyum Atanamaz"

Karara tepki gösteren baba Murat Çakmak, topuk kanı testinin gereksiz olduğunu savunarak, "Benim bir çocuğum daha var. 4 yıl önce doğduğunda da topuk kanı aldırmadım ama hiçbir sorun yaşanmadı. Araştırmalarım sonucunda bu testin mantıklı bir gerekçesini bulamadım. Topuktan kan almak yerine tükürük veya idrar testi yapılabilir. Bu konuda zorlamaya karşıyım" dedi.

Bebeğe kayyum atanması kararına da tepki gösteren Çakmak, "Belediyelere kayyum atanır, ama benim çocuğuma nasıl kayyum atanır? Evladımın hakkını mahkemede amcası savunacak, bu duruma itiraz ediyorum" ifadelerini kullandı.

Avukat Şeker: "Müvekkilim İnanmıyor"

Çakmak ailesinin avukatı Bülent Şeker, müvekkilinin topuk kanı testine inanmadığını belirterek, "Müvekkilim ilk çocuğu için de topuk kanı vermemiş ve herhangi bir sorun yaşamamıştı. Ancak ikinci çocuğu için aynı kararı aldığında kayyum atanması gibi bir tedbir kararı verildi. Sağlıklı bir çocuk hakkında böyle bir karar verilmesi hukuka aykırıdır" dedi.

Topuk Kanı Testinin Önemi

Topuk kanı testi, Türkiye’de akraba evliliklerinin yüksek olması nedeniyle genetik ve metabolik hastalıkların erken teşhisinde kritik bir rol oynuyor. Sağlık Bakanlığı tarafından zorunlu tutulan bu test sayesinde, her yıl 5 binden fazla bebekte hastalık belirtileri ortaya çıkmadan teşhis konularak tedavi süreci başlatılabiliyor. Türkiye'de yeni doğan bebeklerin %99’una ulaşan bu uygulama, bebeklerin sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlamak amacıyla yürütülüyor.

Kaynak: İHA