Hem ülkemizde hem de tüm dünyada küresel ısınmanın etkileri, her geçen gün daha ciddi boyutlara ulaşıyor. Bu durum, iklim değişiklikleri başta olmak üzere birçok hayati felaketin yaşanabileceği uyarısını beraberinde getiriyor. Bilim insanları, yapılan araştırmaları temel alarak toplumu bilinçlendirme konusunda önemli bir rol üstlenirken herkesin bilinçli davranması gerektiğini vurguluyor.
Felaket boyutunda etkileyecek
The Guardian'ın iklim bilimcilerle yaptığı ankete göre, küresel ısınmanın hızı, kısa bir süre içinde uluslararası kabul görmüş 1,5°C sınırını aşarak dünya genelinde felaket boyutlarında etkiler doğuracak. Bu etkiler arasında sıcak hava dalgaları, seller ve fırtınalar gibi doğa olaylarının yıkıcı etkileri, küresel düzeyde hissedilecek.
The Guardian gazetesinin yaptığı ankete göre, dünya, 1,5°C ısınma sınırını aşmaya doğru hızla ilerliyor. Bu durum, küresel ölçekte şiddetli sıcak hava dalgaları, seller ve fırtınalar gibi doğal afetlere neden olabilir. Ankete katılan bilim insanlarının sadece %6'sı, emisyonların olağanüstü hızlı ve radikal eylemlerle kontrol altına alınması durumunda bile bu sınırın altında kalabileceğimize inanıyor.
Önlem alınmalı
Bilim insanları, bu konuda karamsarlar ancak pes etmenin bir seçenek olmadığını dile getiriyorlar. Her ton CO2 emisyonunun önlenmesinin bile küresel ısınmanın etkilerini hafifletebileceğini belirten bilim insanları 1,5°C'nin iklimde bir uçurum olmadığını, ancak bu sınırın aşılmasıyla tehlikelerin arttığını vurguluyor. Her bir ondalık derece artışın, insanların karşılaşacağı zorlukları önemli ölçüde etkileyeceği konusunda hemfikirler.
1,5°C seviyesinin aşılması, sıcak hava dalgaları ve fırtınaların şiddetini artırabilir, tropikal mercanlarının yok olmasına ve buz tabakalarının çökmesine yol açabilir, geri dönüşü olmayan eşiklerin aşılmasını tetikleyebilir. 2°C'ye ulaşılması durumunda, 2021'de Pasifik'in kuzeybatısında yaşanan acımasız sıcak hava dalgası gibi olaylar 100-200 kat daha olası hale getirecek. Ayrıca küresel sel hasarı iki katına çıkabilir. 2,7°C'de yaklaşık iki milyar insanın iklim nişinin dışında kalabileceği ön görülüyor. 3°C'de ise büyük şehirlerin deniz seviyesinin altında kalabileceği endişesi var.
3°C'nin üzerindeki ısınma, küresel gıda fiyatlarında artışlara, gıda ve su kıtlıklarına, tedarik zincirlerinde aksamalara ve milyonlarca mültecinin yol açtığı iklim şoklarının dünya geneline yayılmasına neden olacak.
Mücadeleye devam edilmeli
Uzmanlar, iklim değişikliği 1,5°C’nin aniden tehlikeli hale gelmeyeceğini ve 2°C’yi de geçersek her şeyin sonu olmadığını söyledi. İklim değişikliğinde her ondalık derecenin önemli olduğunu belirten uzmanlar, mücadeleye devam edilmesi gerektiğini vurguladı.