Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in başlattığı yeni ekonomi politikasına güvenen vatandaşlar tasarruflarını Türk lirası üzerinden yaptılar.

Başta başkent Ankara olmak üzere büyük şehirler dolardan kaçıp Türk Lirası mevduattan enflasyona en yakın getiri sağlarken Şırnak, Osmaniye ve Manisa'da vatandaş dolara devam dedi ve kaybetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önderliğinde başlanan yeni ekonomi tasarrufunu Türk Lirası'ndan yana yaptı.

Açıklanan rakamlara göre Türkiye genelinde döviz mevduatı son 1 yılda yüzde 1.6 azaldı.

Yumurtada ‘Son tüketim tarihi’ kalkıyor mu? Yetkili isimden çarpıcı açıklamalar! Yumurtada ‘Son tüketim tarihi’ kalkıyor mu? Yetkili isimden çarpıcı açıklamalar!

Döviz mevduatı en çok azalan il yüzde 25 ile Iğdır, yüzde 23,5 ile Ankara, yüzde 22,4 ile Kırşehir oldu. Dövizden kaçan ilk 10 il arasında İzmir, Bartın, Kırklareli, Karabük, Yalova ve Amasya da bulunuyor.

MANİSA DOLARA DEVAM DEDİ

Geçen yıl Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in önceki ekonomi politikasının aksine rasyonel politikalara dönmesi ve güçlü faiz artırımlarının ardından özellikle mevduat faizi zaman zaman yüzde 60'ın üstüne çıkarak enflasyonla savaşabilecek en önemli yatırım araçlarının başında geldi.

Önceki yıllarda hızla döviz mevduatına dönen vatandaş ve şirketler da geçen yıl döviz mevduatı yerine Türk Lirası'nı tercih etmeye başladı. TL tasarruf mevduatı 3.5 trilyon lira arttı. Döviz mevduatı da 3 milyar dolar azaldı.

Başta büyük şehirler olmak üzere birçok il, dolardan kaçıp Türk Lirası mevduattan enflasyona en yakın getiri sağlarken Şırnak, Osmaniye ve Manisa'da vatandaş dolara devam dedi ve kaybetti.

Kaynak: Haber merkezi