Başkan İksir çiftçinin ve tarımın bitme noktasına geldiğine, eğer bu şekilde devam ederse ülkeyi çok daha zor günlerin beklediğine vurgu yaparak, “ Ülkemizin can damarı tarım ve çiftçi a uygulanan yanlış politikalar sayesinde yok olma noktasına geldi. İktidar sahipleri çiftçi ölüyor görmüyor musunuz?” dedi.

MHP lideri Bahçeli’den Anayasa açıklaması! MHP lideri Bahçeli’den Anayasa açıklaması!

“Çiftçinin Bu Halini Daha Ne Kadar Görmezden Geleceksiniz?”

Emeğinin karşılığını alamayan çiftçinin, ürününü tarlada bırakması ve son günlerde çeşitli illerden gelen çiftçi eylem haberleri hakkında konuşan İYİ Partili İksir, “ Çiftçinin durumu ortada. Girdi maliyetlerinin yüksekliği, elde edilen ürüne hak ettiği fiyatın verilmemesi ve üreticinin tüccarın eline bırakılması yıllardır zorla direnen çiftçiyi artık tamamen bitme noktasına getirmiştir. Geçen yıl Buğdayı 8 liradan satan çiftçi bu sene enflasyon nedeniyle en düşük 15 lira fiyat beklerken yine 8 liraya verebildi buğdayını. Karadeniz’de Çay üreticisi 25 lira fiyat beklerken 19 liraya, fındık üreticisi en kötü 170 lira fiyat beklerken 130 liraya verebiliyor fındığını. Malatya’da TMO kayısı için taban fiyatı açıklamayarak, alım yapmayacağını duyurdu ve üreticinin malı ortada kaldı. Aynı şekilde Ege Bölgesinde Domates markette, pazarda 20 -30 liraya satılırken üretici tarlasında 3 liraya alıcı arıyor. İş böyle olunca çiftçi ürününü kaldıramaz, tarlada bırakır hale geldi.  Tarım bakanı çiftçinin bu haline daha ne kadar görmezden gelecek? “ dedi.

“Tarım Biterse Türkiye Biter!”

Çiftçinin yok olma noktasına geldiğini, tarım biterse Türkiye’nin biteceğini vurgulayan Başkan İksir, “ Yıllardır bir milli tarım politikası geliştiremediler. Tarım bu ülkenin can damarı. Dünyanın en bereketli toprakları üzerinde yaşıyoruz fakat üreticimizi bitirip, Yunanistan’dan pamuk, Ukrayna’dan buğday, Kanada’dan mercimek ithal ediyoruz. Bu resmen kendi üreticisini yok etme politikasıdır. Buradan bir kez daha söylüyoruz eğer tarım biterse, Türkiye biter” dedi.

“Umarız Yapılan Hatalar Üzüm Taban Fiyatı İçin De Uygulanmaz”

Sözlerini sonunda başlayan çekirdeksiz üzüm hasadına değinen İYİ Parti Manisa İl Başkanı Ali Zafer İksir, “Şehrimizde de üretici zor durumda. Domates, kavun ve karpuzu tüccar ucuz fiyat verdiği için üretici tarlada bırakıyor. Şehrimizin ülke ve dünya tarımında başı çektiği çekirdeksiz üzüm hasadı başlamış, üreticimiz endişeli şekilde açıklanacak üzüm taban fiyatını beklemektedir. Umarız bugüne kadar yapılan hatalar üzüm taban fiyatı için de uygulanmaz ve üreticimiz rahat bir nefes alır.  İYİ Parti olarak ekonomimizin temini olan üreticimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Muhabir: Özkan ÇELİK