İzmir’in Karşıyaka ilçesinde Yamanlar Dağı’nda meydana gelen ve büyük bir alanı etkileyen orman yangınının kaçak kazı sırasında çıkmış olabileceği iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, zanlıların ifadelerine ulaşıldı.

Yangının kaçak kazı esnasında çıktığını belirten şüpheliler, detaylı ifadeler vererek olayın nasıl geliştiğini anlattı. Ekipler, yangının çıktığı gün bölgeden aracıyla geçen bir kişinin ifadesine başvurdu.

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, yangının çıktığı gün bölgede aracıyla geçen bir kişinin ifadesine başvurdu. Tanık, gri renkli bir aracın kendisini taciz ederek geçtiğini ve 10-15 dakika sonra yangın haberini aldığını belirtti.

Yangının ilk çıkış noktası olarak belirlenen alanda jeneratör, hilti, eldiven ve plastik tabak gibi kaçak kazı ekipmanlarının bulunması, yangının kaçak kazı sırasında meydana gelmiş olma ihtimalini güçlendirdi.

Detaylı inceleme ve 150 saatlik kamera görüntüsü analizi sonucunda, tarihi eser kaçakçılığı amaçlı kaçak kazı yaptıkları ve yangına neden oldukları gerekçesiyle 8 şüpheli gözaltına alındı

5 Kişi Tutuklandı, 3 Şüpheli Adli Kontrol Şartıyla Serbest

Şüphelilerden E.Y., S.K. ve M.İ., "taksirle yangına neden olmak" ve "kaçak kazı yapmak" suçlarından tutuklandı. D.Y. ve A.S., "kaçak kazı yapmak" suçlamasıyla tutuklandı; diğer üç şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Detaylı inceleme ve 150 saatlik kamera görüntüsünü inceleyen ekipler, bölgede tarihi eser kaçakçılığı amaçlı kaçak kazı yaptıkları ve yangına sebebiyet verdikleri gerekçesiyle 8 şüpheliyi gözaltına aldı.

M.İ., jandarmadaki ifadesinde, arkadaşlarının kendisini kazıya davet ettiğini ve kazı sırasında jeneratör ve hilti gibi ekipmanlar kullanıldığını belirtti.

Patlayıcı malzemenin kullanımı sırasında yaşanan sorunlar ve yangının çıkışı hakkında detaylı bilgi verdi.

"Fotoğraf Çektiğimiz Yer, Yamanlar’da Kazı Yaptığımız Yere Ait”

M.İ, şunları söyledi:

"E.Y. kazı alanına kablosu ile gelmişti. 13 Ağustos'ta kazı alanında kayalar üzerinde delikler deldi. Patlayıcı maddeyi ilk deliğe doldurdu, kablosunu bağladı. Saat 12.00-13.00 sıralarında ilk deliğe koyduğu patlayıcıyı patlattı. Şiddetli ses çıktı, patlama olan yerde tahribat yoktu. E.Y. ikinci delik açtı, tekrar patlayıcı koydu, patlayıcıyı tahtayla sıkıştırırken alev aldı, yanarak üzerine sıçradı. Kıyafetleri hafif şekilde yandı. Kollarında hafif kızarıklar oluştu, E.Y'ye 'bu işe yaramıyor, hem kendini yaktın, hem de etki etmiyor, boş ver' dedim. Üçüncü patlamayı yaptılar, sadece yüksek ses çıktı, tahribat oluşmadı."

Jandarmanın el koyduğu telefondaki bir fotoğrafın konumunun yangının çıkış noktası olan kazı yapılan yere ait olduğunun belirlendiği yönündeki soruya M.İ, "Fotoğraf çektiğimiz yer, Yamanlar Mahallesi'nde kazı yaptığımız yere aittir.” şeklinde yanıt verdi.

Çalışma yaptıkları yerde sert bir zeminle karşılaştıklarını kaydeden E.Y., şu ifadeleri kullandı: "Kazı alanında iki delik açtık ve sarı renkli toz şeklindeki patlayıcıyı deliğe döktük. Ancak malzeme patlamadan yandı ve duman çıkardı, kayayı kırmadı. Aynı malzemeyi ikinci deliğe doldurduk, istenilen etkiyi sağlamadı. Bu işi yapamayacağımı söyledim. Kazılan yerde herhangi bir hakkım ve payım yoktur. Orman yangını ile de ilgim yoktur. Son olarak 13 Ağustos'ta akşam saatlerinde, yani 16.00-17.00 sularında orayı terk ettim ve bir daha gitmedim.”

Ege’de sahte zeytinyağı operasyonu… 8 ton ele geçirildi Ege’de sahte zeytinyağı operasyonu… 8 ton ele geçirildi

“Kazı Alanına Şoförlük Yaptım, İlgim Yoktur”

D.Y. ise, kazı alanına şoförlük yaptığını ve orman yangınıyla ilgili herhangi bir ilgisinin bulunmadığını savundu.

Kaynak: AA