Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ali Kındap Manisa’da düzenlenen basın toplantısında jeotermalin bilinmeyenleriyle ilgili konuştu. Kındap, Türkiye’nin, tektonik yapısı nedeniyle jeotermal santral yatırımları için dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğunu ifade ederek, Ege Bölgesi’nde tespit edilmiş 3 bin megavatlık elektrik üretim potansiyeli, 30 bin megavatlık da termal-ısıtma-soğutma-kurutma için kullanılabilecek enerji kaynağının bulunduğunu belirtti. 

Jeotermalin, yerli, yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağı olduğunu ve Ege’de kurulu olan santrallerin Türkiye’nin enerji arz güvenliğine büyük katkı sağladığını belirten Kındap, “Yani Ege’deki jeotermal kaynakların tümü devreye alındığında Türkiye, 2.2 milyar dolarlık cari açıktan kurtulacaktır” dedi.

“8 AKTİF 4 PLANLANAN VAR”

Başkan Kındap, Manisa’da yaklaşık 1.5 milyar dolarlık  jeotermal elektrik santrali yatırımı yapıldığını ifade etti. Manisa’da Alaşehir’de 7 aktif, 2 planlanan ve Salihli’de de 1 aktif, 2 planlanan olmak üzere toplam 8 aktif 4 planlanan santral olduğunu belirten Kındap, yılsonuna kadar 12 santralin tamamının aktif hale geleceğini belirtti.

“MANİSA 3. AMA POTANSİYEL YÜKSEK”

Manisa’nın jeotermal yatırımı bakımından Aydın ve Denizli’nin ardından 3’üncü sırada yer aldığını belirten Kındap, önümüzdeki süreçte Manisa’nın rahatlıkla zirveye çıkabileceğini vurguladı. Kındap, Manisa’nın jeotermal bakımından önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek Sarıgöl ilçesinden Manisa Merkez’e kadar uzanan bir hattın jeotermale elverişli olduğunu kaydetti.

2025’E KADAR 5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

JESDER Başkan Vekili Ufuk Şentürk de söz alarak Manisa’da önümüzdeki süreçteki jeotermal yatırım beklentilerini aktardı. Kesin konuşmak istemediğini ancak yaklaşık 10 yıldır bu işin içerisinde olduğunu ifade eden Şentürk, “Manisa potansiyel anlamda önemli bir il. Bu nedenle 2025 yılına kadar ben Manisa’ya en az 5 milyar dolarlık jeotermal santral yatırımı olacağı görüşündeyim.” dedi.

“JEOTERMALLE İLGİLİ İDDİALAR DOĞRU DEĞİL”

Son dönemde kamuoyunda jeotermal enerji santralleri ile ilgili doğru olmayan iddiaların yer aldığını ifade eden Ali Kındap, bilimsel araştırmalar ve resmi veriler, santrallerin başta üzüm olmak üzere tarım ürünlerine olumsuz bir etkisinin olmadığını göstermekte.  Manisa’da bulunan jeotermal elektrik santrallerinin, Valilik tarafından düzenli biçimde denetlendiğini vurgulayan Kındap, bu konuda Tarım ve Ormancılık Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan bazı incelemelerin sonuçlarını paylaştı.

“ÜZÜM REKOLTESİNDE DÜŞÜŞ YOK”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2012-2017 yılları arasında Manisa’da don olayları ve hastalıklar dışında rekoltede dramatik oranlarda düşüş yaşanmadı ve başta üzüm olmak üzere, çeşitli ürünlerde rekolteler iyi geldi.

“ATIKLARIN ZARARI YOK”

Jeotermal santrallerin atıkları hakkında da bilgi veren Kındap, atıklar arasında yer alan karbondioksitin insanlar, hayvanlar ve bitkiler tarafından da üretilip atmosfere atıldığını, sera etkisi dışında sağlığa bir zararı bulunmadığını belirtti.

“Bölgede jeotermal santraller olmasa dahi hidrojen sülfür kökenli kokunun oluşması normaldir” diyen Kındap, “Bu gazlar jeotermal santrallerdeki soğutma kulelerinin tepelerinden yukarıya doğru yüksek hız ve debideki hava akımlarının içine salınır ve hiçbir canlı ile temas etmeden, yükseklerde konsantrasyonların güvenli seviyelere düşmesi sağlanır” diye konuştu.

ALAŞEHİR’E JEOTERMAL İHTİSAS SERA BÖLGESİ GELİYOR

JESDER’in, jeotermalin ısıtma gücünden yararlanmak için Jeotermal İhtisas Sera Bölgeleri projesini geliştirdiğini anlatan Kındap, Manisa Alaşehir’de bin 827 dönümlük alanda kurulacak Jeotermal İhtisas Sera Bölgesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kamu kurumlarının çalışma başlattığını belirtti.

Altyapı yatırımlarının yaklaşık yüzde 80’inin devlet tarafından gerçekleştirileceği proje, jeotermal santrallerin tedarik ettiği sıcak suyla ısınacak. Öte yandan Ali Kındap, Denizli Sarayköy’de Zorlu Enerji’nin jeotermal elektrik santralinden çıkan atık su ile ısıtılacak seranın altyapı çalışmalarının tamamlandığını belirtti. Kındap’ın verdiği bilgeye göre Sarayköy’de 650 dönümlük alanda kurulan Jeotermal İhtisas Sera Bölgesinde 2 bin kişi istihdam edilecek.

Editör: TE Bilişim