Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, organize sanayi bölgelerinde (OSB) çalışanların yaşam kalitesini artırmaya yönelik önemli bir projeyi duyurdu. Türkiye genelindeki OSB’lerde kurulacak lojmanlarla, çalışanların uygun maliyetli konut imkanına kavuşması hedefleniyor. Kacır, bu projeyle hem çalışan memnuniyetinin hem de sanayi üretim gücünün artacağını vurguladı.

Bakan Kacır, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 366 OSB ve yaklaşık 60 bin fabrikanın aktif olarak üretim yaptığına dikkat çekerek, bu bölgelerde çalışan sayısının 22 yılda 415 binden 2 milyon 700 bine yükseldiğini söyledi. Kacır, “Sanayi Alanları Master Planı” kapsamında, 2053 yılına kadar yeni nesil endüstriyel park alanlarının belirlenmesi ve mevcut OSB’lerin dönüşümüne öncelik verileceğini açıkladı.

Lojmanlar Üçte Bir Fiyatla Kiralanacak

Bakan Kacır, OSB’lerde inşa edilecek lojmanların şehirdeki kira bedellerinin yaklaşık üçte biri oranında bir ücretle çalışanlara sunulacağını belirtti. Lojmanların OSB’lerin ortak kullanım alanlarında, mimari ve şehirleşme planlarına uyumlu şekilde inşa edileceğini kaydeden Kacır, sosyal donatı alanlarının da projeye dahil edileceğini ifade etti.

"Lojmanlar sayesinde çalışanlarımız trafikte zaman kaybetmeyecek, barınma için yüksek ücretler ödemek zorunda kalmayacak. Bu proje, çalışan memnuniyetini ve motivasyonunu artırarak, sanayimize güç katacak" dedi.

Ev hanımlarına ‘emeklilik’ yolu açılıyor! Ev hanımlarına ‘emeklilik’ yolu açılıyor!

İlk Adım Manisa’dan

Projenin ilk uygulama alanı Manisa OSB olacak. Türkiye’nin en büyük sanayi bölgelerinden biri olan Manisa OSB’de, 6 Mayıs’ta ilk lojmanların temeli atılacak. İlk etapta 3 bin 650 konutun inşasına başlanacağı, uzun vadede ise 15 bin çalışanın konut ihtiyacının karşılanmasının hedeflendiği belirtildi. Kacır, bu yılın "Aile Yılı" olması dolayısıyla, lojmanların kullanımında önceliğin ailelere verileceğini de sözlerine ekledi.

Mülkiyet OSB’ye Ait Olacak

Bakanlıktan alınan bilgilere göre, OSB’lerdeki lojman alanları, toplam alanın yüzde 15’ini geçemeyecek. Lojmanlar, OSB’lerin mülkiyetinde kalacak ve devredilemeyecek. Kira bedelleri ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen birim maliyetlerin 240’ta biri üzerinden hesaplanacak ve üst sınırı geçemeyecek.

Eğitim Hamlesi de Geliyor

Lojman alanlarında "Sanayi ve Teknoloji Kolejleri"nin kurulması da planlanıyor. Bakan Kacır, bu adımın mesleki ve teknolojik eğitimi OSB merkezli bir modelle güçlendireceğini belirtti.

Bakanlık, projenin Türkiye genelinde yaygınlaştırılacağını ve çalışanların yaşam koşullarını iyileştirerek, sanayinin rekabet gücünü artıracak bir adım olacağını vurguladı.

Kaynak: AA