Ünal, özellikle sigortalı alanlarda kesin hasar tespitinin hasat zamanı yapılacağına dikkat çekerek, o döneme kadar asmalarda budama işlemi yapılmaması gerektiğini vurguladı.
10 Nisan gecesi başlayan ve üç gün boyunca etkili olan zirai don, Manisa genelinde özellikle üzüm bağlarında ciddi hasara yol açtı. Hasarın boyutu tarım ve orman müdürlükleri ile sigorta eksperleri tarafından tespit edilmeye devam ediyor.
1 Milyon Dekarlık Alan Risk Altında
Manisa’da yaklaşık 1 milyon dekarlık üzüm bağı bulunduğunu hatırlatan Enstitü Müdürü Akay Ünal, nisan ayı sonuna kadar zirai don riskinin sürdüğünü belirtti. Zirai don öncesinde ve sonrasında alınabilecek önlemler hakkında bilgi veren Ünal, şu ifadeleri kullandı:
“İlk olarak ürünün tarım sigortası ile güvence altına alınması şart. Don sırasında ise özellikle yerden 0 ile 10 metre arasındaki havanın karıştırılması gerekiyor. Bu, havayı karıştırıcı pervane sistemleriyle sağlanabilir. Ayrıca yağmurlama ve damlama sulama sistemleri ile ortam sıcaklığı artırılabilir. Zor da olsa ateş yakarak 1-2 derecelik sıcaklık farkı yaratmak da koruyucu olabilir.”
Yağmurlama ile Zarardan Kurtulan Bağlar Oldu
Bazı üreticilerin yağmurlama yöntemiyle zarar görmekten kurtulduğunu belirten Ünal, gerekli teknik desteğin her zaman sağlanabileceğini söyledi. Üreticilerin sıcaklık düşüşlerinde bu yöntemleri devreye sokarak hasarı azaltabileceklerini ifade etti.
“Ekspertiz Gelmeden Müdahale Etmeyin”
Zirai donun ardından yapılacak işlemler konusunda üreticilere uyarılarda bulunan Ünal, budama ve bakım işlemlerinin dikkatle yapılması gerektiğini vurguladı:
“Sigortalı üreticiler öncelikle eksperlere, diğer üreticiler ise tarım müdürlüklerine başvurmalı. Herhangi bir uzman gelmeden önce budama ya da aralama yapılmamalı. Çünkü bir sonraki yılın verimi, bu yıl yapılacak doğru uygulamalara bağlı.”
İkinci ve Üçüncü Gözler Önemli
Don sonrası zarar gören ana gözlerin yerine çıkan ikinci ve üçüncü sürgünlerin verimli olabileceğini söyleyen Ünal, bağlardaki bakım işlemlerinin aksatılmaması gerektiğini ifade etti:
“Bu yılki sürgünlerin bakımı, önümüzdeki yıl oluşacak salkım ve göz taslaklarının sağlığı için çok önemli. Özellikle gübreleme işlemleri dikkatle planlanmalı. Ama kesin hasar tespiti yapılmadan budama işlemi yapılmamalı.”
Bakım Devam Etmeli
Ünal, üreticilerin bağlarının bakımını ihmal etmemesi gerektiğini, verim potansiyelinin korunması adına asmalardaki gelişimin yakından takip edilmesi gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı:
“Bir sonraki yılın verimini garanti altına almak için bakım şart. Sürgünlerin gelişimini izleyin, ancak aceleci davranıp budama yapmayın.”