Manisa Tabip Odası Yönetim Kurulu Özel Hekimlik Komisyonu, serbest çalışan hekimlerin haklarını sınırlayan yeni yönetmelik değişikliklerine tepki gösterdi.

Komisyon adına açıklama yapan Dr. Erdem Nalbant, serbest çalışan hekimlerin özel hastanelerde hastalarını yatırarak tedavi etme ve ameliyat yapma haklarının kısıtlanmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı'nın bu düzenlemelerinin Anayasa ve ilgili yasalara aykırı olduğunu söyleyen Nalbant, konuyla ilgili açılan davaların devam ettiğini belirtti.

Canan Karatay'dan Dubai çikolatası hakkında ‘zehir’ açıklaması Canan Karatay'dan Dubai çikolatası hakkında ‘zehir’ açıklaması

Dr. Erdem Nalbant, açıklamasında 6 Ekim 2022 ve 7 Ocak 2023 tarihlerinde yapılan yönetmelik değişiklikleriyle serbest çalışan hekimlerin hastalarını özel hastanelerde tedavi etme ve ameliyat yapma haklarına sınırlama getirildiğini ifade etti.

“Artık Belirli Kotalara Tabi”

Yapılan yönetmelik değişikliklerinin detaylarına değinen Nalbant, özellikle muayenelerinde mesleklerini sürdüren hekimlerin hastalarını özel hastanelerde tedavi edebilmek için artık belirli kotalara tabi olduğunu kaydetti.

Bu değişiklikler nedeniyle birçok hekimin özel hastanelerle sözleşme yapabilme hakkını kaybettiğini belirten Nalbant,  “Bir takım kurallar konularak hastanelerle sözleşme yapabilecek muayenehane hekimlerine kota getirilmiştir. Bu nedenle çok az sayıda hekim sözleşme yapabilme şansına erişebilecek. Türk Tabipleri Birliği tarafından bu düzenlemelerle ilgili olarak yürütmenin durdurulması ve iptali talebiyle davalar açılmıştır. Sağlık Bakanlığı, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine 7 Ocak 2023’te yönetmelikte yeni bir değişiklik yaptı ancak bu değişiklikler kotayı koruyarak, serbest çalışan hekimlerin çalışma haklarını kısıtlamaya devam etti.”

Yeni düzenlemede getirilen yıllık sözleşme koşuluna ek olarak, bir hekimin özel hastane ile anlaşma yapabilmesi için hastanenin “ilgili branşta ruhsatı” bulunması gerektiği belirtildi. Ancak, bu şartın yanı sıra getirilen yeni kota uygulamasıyla ilgili olarak Nalbant, şunları söyledi:

“Bu kez de bir özel hastane, yalnızca kendi kadrosunun üçte biri kadar muayenehane hekimi ile sözleşme yapabilecektir. 60 yaş üstü hekimler ve 7 Ocak 2023’ten önce muayenehanesini açmış hekimler için bu kota şartı tek bir hastane ile sınırlı olarak kaldırıldı. Ancak bu hekimler ikinci bir hastane ile anlaşma yapmak istediklerinde kısıtlamalar tekrar devreye girecektir.”

“Sağlık Hizmetine Erişim Olumsuz Etkilenecek”

Nalbant, yeni muayenehane açacak hekimler için bu düzenlemelerin daha da zorlu bir duruma yol açtığını vurgulayarak, yeni açılan muayenehanelerin yalnızca sınırlı sayıda hastane ile anlaşma yapabileceğini belirtti. Bu durumun sağlık hizmetine erişimi olumsuz etkileyeceğini ifade eden Nalbant, açıklamasında şunlara dikkat çekti:

“Bir bölgedeki kota aşıldığında, örneğin bir Kadın Doğum uzmanı, takip ettiği bir gebeliğin doğumunu yaptıracak hastane bulamayacak. Yeni muayenehane açmak isteyen hekimler de fiilen yalnızca bir özel hastane ile, o da belirli koşullar altında anlaşma yapabilecekler. Sağlık hizmeti sunumunda hangi ihtiyaca karşılık geldiği Bakanlık tarafından açıklanamayan bu düzenlemeler, serbest çalışan hekimleri kısıtlamakta, halkın sağlık hizmetine ulaşımını zorlaştırmaktadır.”

Manisa Tabip Odası olarak, bu düzenlemelere karşı mücadelelerini sürdüreceklerini ifade eden Dr. Erdem Nalbant, getirilen kısıtlamaların hekimlerin mesleki bağımsızlığını ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü zedelediğini belirtti.

“Kayıt Dışılık Artıyor”

Sağlık Bakanlığı’nın, yapılan işlemlerin kayıt altına alınmasını sağladığını öne sürdüğünü ancak bu düzenlemelerin aksine kayıt dışılığı artırdığını söyleyen Nalbant, şu açıklamayı yaptı:

“Sağlık Bakanlığı, bu düzenlemelerin sağlık hizmetlerinin kayıt altına alınmasına katkı sağladığını iddia etse de aksine kayıt dışılığı artırmıştır. Hekimler, mevcut kısıtlamalar nedeniyle serbest meslek icrasını sürdüremez hale gelmiş, bağımsız çalışmak yerine özel hastanelerin insafına terk edilmiştir. Bu değişiklikler, sağlık sermayesinin hekimler üzerinde baskı kurmasını, sağlık hizmetinin ise yüksek maliyetlerle halka sunulmasını hedeflemektedir.”

“Kısıtlamalara Karşı Mücadelemizi Hep Birlikte Sürdüreceğiz”

Nalbant, Türk Tabipleri Birliği ve diğer tabip odalarıyla birlikte serbest çalışma hakkını ve mesleki bağımsızlığı korumak için yasal mücadelelerine devam edeceklerini belirterek açıklamasını şu sözlerle noktaladı:

“Biz hekimler; Türk Tabipleri Birliği, tabip odaları ve uzmanlık dernekleri ile birlikte mesleki bağımsızlığımızı ve serbest meslek hakkımızı, halkımızın hekimini seçme özgürlüğünü sonuna kadar savunacağız ve asla tekelci sağlık sermayesinin iktidar ile işbirliği içinde kurguladıkları sisteme teslim olmayacağız. Hekimlerin serbest çalışmasının önüne engeller çıkartan ve sağlık sermayesinin insafına terk eden bu kısıtlamalara karşı mücadelemizi hep birlikte sürdüreceğiz.”

Kaynak: Haber Merkezi