Ziyaretleri sırasında üreticilere geçmiş olsun dileklerini ileten Vali Özkan, çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi aldı.

Don olayının ardından Saruhanlı, Alaşehir, Ahmetli, Akhisar, Gölmarmara, Salihli, Sarıgöl, Turgutlu, Şehzadeler ve Yunusemre başta olmak üzere birçok ilçede bağ alanlarında önemli zararlar meydana geldiğini belirten Vali Özkan, özellikle Gediz Havzası’na yakın ve çukurda kalan taban arazilerde hasarın daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

“Manisa tarımın kalbidir”

Manisa’da 877 bin 598 dekar bağ alanında yaklaşık 50 bin ailenin geçimini sağladığını ifade eden Vali Özkan, “Yaşanan her afet, sadece ürünlerimizi değil, binlerce ailenin geçimini ve alın terini de etkilemektedir. Hükümetimizin yürüttüğü TARSİM Sigorta Sistemi ve sigorta teşvikleri, çiftçimizin yaralarının sarılmasında önemli rol oynuyor” dedi.

Saruhanlı’da bağ üreticilerinin yaklaşık yüzde 75’inin ürünlerini sigortalattığını belirten Vali Özkan, bu oranın zararların telafisi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Gördesli minik futbolculardan emniyete anlamlı ziyaret Gördesli minik futbolculardan emniyete anlamlı ziyaret

“Don uyarısı önceden yapılmıştı”

Vali Özkan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün don uyarısı doğrultusunda, 8 Nisan’da üreticilerin SMS ve sosyal medya üzerinden bilgilendirildiğini, bazı üreticilerin ise sulama ve ateş yakma gibi önlemler aldığını hatırlattı. Ancak 10 Nisan sabahı saat 01.00 ile 08.00 arasında hava sıcaklığının -2,93 dereceye kadar düşmesi sonucu birçok bölgede don zararının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

“Tespit çalışmaları başladı, üretici destekleniyor”

Don afetinin ardından İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile TARSİM eksperlerinin aynı gün sahaya inerek zarar tespit çalışmalarına başladığını kaydeden Özkan, üreticilerin öncelikle TARSİM’e bildirimde bulunmaları ve ardından bağlı oldukları müdürlüklere afet ihbar dilekçesi vermeleri gerektiğini söyledi.

Ayrıca, bitki koruma önlemlerinin aksatılmaması gerektiğini vurgulayan Özkan, üreticilerin budama gibi işlemlerden zarar tespiti tamamlanana kadar kaçınmalarını istedi.

Zarar gören üreticilerin, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası üzerinden kullandıkları düşük faizli tarımsal kredilerin ertelenmesi konusunda da gerekli desteklerin sağlanacağını bildiren Vali Özkan, tüm bu süreçlerde çiftçilerin bilgilendirileceğini belirtti.

Yeni don uyarısı: 15 Nisan’a kadar dikkat

Vali Özkan, 11-15 Nisan 2025 tarihleri arasında yeni bir zirai don riski bulunduğunu belirterek üreticileri tedbirli ve dikkatli olmaya çağırdı. "Bu zor günleri dayanışma içinde, doğru tarımsal yönlendirmelerle aşacağımıza inancım tamdır" diyen Özkan, sezonun afetsiz geçmesi temennisinde bulundu.

Kaynak: İHA