Festival coşkusu 21 Mart’ta düzenlenen geleneksel karma töreniyle başlamıştı. 27 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek saçım töreniyle de festival heyecanı doruk noktasına ulaşacak. Manisa’nın simgesi haline gelen mesir macunu, bu yıl da binlerce kişiye Sultan Camii’nin minare ve kubbelerinden saçılacak.
Başkan Zeyrek: “Mesir, Manisa’nın Kalbidir”
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, festivalin kültürel değerine vurgu yaparak, “485 yıldır süregelen bu köklü geleneği yaşatmak sadece Manisa’nın değil, Türkiye’nin kültürel zenginliğini dünyaya tanıtmaktır. Mesir, sadece bir şifa geleneği değil; aynı zamanda dayanışmanın, birlikteliğin ve kadim değerlerimizin simgesidir” dedi. Kadın emeğinin festivaldeki önemine de dikkat çeken Zeyrek, tüm vatandaşları Manisa’ya davet etti.
Kültür, Sanat ve Eğlence Dolu Program
Festival haftası boyunca tarih söyleşileri, sanat sergileri, çocuk atölyeleri ve halk konserleri gibi çok sayıda etkinlik düzenlenecek. Başkan Zeyrek, “Manisa’nın her köşesi bir bayram havasına bürünecek. Spor, sanat ve kültür dolu bu programla Mesir Festivali, her yaştan ziyaretçiyi Manisa’da buluşturacak” ifadelerini kullandı.
Tanık: “Manisa’nın Bayramı”
Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Tanık ise, mesir macunu üretiminin tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. Tanık, “Mesir, 485 yıllık bir gelenek ve Manisa için çok önemli bir tanıtım aracı. Festivaller şehre sosyal, kültürel ve ekonomik olarak büyük katkı sağlıyor. Bu yıl 500’e yakın yabancı misafirimiz olacak. Herkesi Manisa’mıza bekliyoruz” dedi.
“Dünyada Eşi Benzeri Yok”
Mesir’in UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer aldığını ve AB Coğrafi İşareti’ne de sahip olduğunu hatırlatan Tanık, “Bu geleneğin içinde barındırdığı şifa, barış, kardeşlik ve sevgi sayesinde 500 yıla yakın süredir yaşatılıyor. Sultan Camii’nden sadece mesir değil, bu duygular da halkımıza ulaşıyor” ifadeleriyle festivalin ruhunu özetledi.