Geçtiğimiz haftalarda ilginç köy isimlerini sizler için derlemiştik.  Yazımızda Allahdiyen köyünün isminin nereden geldiği merak konusu oldu. İşte Allahdiyen köyünün hikayesi…

Salihli-6

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı olan Allahdiyen köyü Manisa il merkezine 72 km, Salihli ilçesine ise 12 km uzaklıkta yer alıyor. Klasik Türk örf ve adetine uygun yemekleri ile süslü zengin bir mutfağı vardır. Köyün iklimi Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Rakımının yüksekliği nedeniyle bahçecilik köyde önemli bir faaliyettir. Kiraz ve şeftali üretimi, köy ekonomisinde önemli bir rol oynamaktadır. Allahdiyen köyünün ana geçim kaynağı tamamen meyveciliktir.

Allahdiyen

Allahdiyen köyünün ismi nereden geliyor?

Anlatılan hikayelere göre, Allahdiyen köyünün adı, köye çıkan yokuşların çok dik olmasından dolayı bu yollardan geçen insanların "Allah Allah" diyerek yol alması nedeniyle önceleri "Allah dedirten" olarak anılmış, zamanla "Allahdiyen" olarak değişmiştir.

Bir başka rivayete göre ise, köyün ismi tepedeki mezarında yatan Sadullah Dede'den gelmektedir. 1250'li yıllarda Erzurum Horasan'dan köye çoban olarak gelen Sadullah Dede, o zamanlar 10-15 evden oluşan köye yerleşmiştir. Köyün yüksek yerlerinde, özellikle de şu an yattığı tepede yüksek sesle zikir yapar ve "Allah Allah" diyerek köyü inlettiğinde tüm hayvanlar ona eşlik edermiş. Bu nedenle köyün adı "Allahdiyen" olarak kalmıştır.

Ev sahipleri dikkat: Yeni vergi düzenlemesi geliyor! Ev sahipleri dikkat: Yeni vergi düzenlemesi geliyor!

Kaynak: Haber Merkezi