Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında BYD'nin Türkiye'de yatırım yapmasına yönelik anlaşma imzalandı. Çinli otomotiv deviyle imzalar Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu tarafından atıldı.

Yatırımlar ilgili yeni detaylar da ortaya çıkarken, aslında projenin neredeyse 1 yıl önce dillendirildiği ortaya çıktı.

14 Temmuz 2023 Tarihli Açıklamada İpuçları Verilmiş

Bakan Kacır, bundan tam 1 yıl önce 14 Temmuz 2023’te gazetecilerle bir sohbet toplantısında projeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, otomotivde yeni yatırımlar çekmek üzere sıcak görüşmeler yürütüldüğünü belirtti. Kacır, “Avrupa firmalarının yanı sıra aralarında Çin’in de bulunduğu Uzakdoğu’dan birkaç markayla görüşüyoruz. Yıl bitmeden bunlardan en az birinin yatırım kararını duyurmasını bekliyoruz. Listede Manisa da var” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin neredeyse tüm otomobil markalarıyla yeni yatırım için masada olduğunu açıkladı. Avrupa firmalarının yanı sıra Çin’in de aralarında olduğu Uzakdoğu’dan birkaç markayla görüştüklerini anlatan Kacır, yıl sonuna kadar bunlardan en az birinin yatırım kararını duyurmasını beklediğini söyledi.

Yeni dönemde Türkiye’de elektrikli, hibrit yeni nesil araçlar üretmeyi planlayan bu firmaların sadece Marmara’yı değil Manisa gibi şehirleri de tercih edebileceğini kaydeden Kacır, “Mesela Volkswagen yanlış yaptı, Manisa’yı kaçırdı. Umarım yanlışlarını tespit edip yeniden değerlendirme yaparlar. Gelmek isteyen için orası hazır duruyor, potansiyel bir adres” dedi.

Vestel’den dev ortaklık… Şirketin CEO’su açıkladı Vestel’den dev ortaklık… Şirketin CEO’su açıkladı

Volkswagen Yanlış Yaptı

Bakan Kacır, otomotiv devleriyle yürütülen görüşmelerde yatırım lokasyonu olarak sadece Marmara Bölgesi’nin değil Ege’nin de öne çıktığının altını çizdi. Daha önce Alman otomotiv devi Volkswagen’in Manisa’daki yatırım planından vazgeçmesine de değinen Kacır, “Volkswagen yanlış yaptı, büyük bir fırsatı ertelemiş oldu. Umarım yanlışlarını tespit edip yeniden değerlendirme yaparlar. Biz Türkiye’de üretimi, katma değeri konuşmalıyız; global markaların siyasi mülahazalarla konuşmaları yanlıştı. Türkiye kaybetmez, yoluna devam eder, ediyor da... Manisa’da yerimiz duruyor, orası da potansiyel bir adres” dedi.

Muhabir: Özkan ÇELİK