Geçtiğimiz hafta, ‘Yenidoğan Çetesi’ olarak bilinen ve Cumhuriyet Savcısının tehdit edilmesiyle gündeme gelen hastanelerdeki bebek ölümleri, Türkiye genelinde sağlık çalışanları ve sendikalar tarafından protesto edilmeye devam ediyor. Bu kapsamda Manisa Tabip Odası, SES Manisa Şubesi ve çeşitli sağlık sendikalarının oluşturduğu Manisa Sağlık Platformu, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun istifasını talep etti.

Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Hasan Semih Bilgin ve SES Manisa Şube Başkanı Figen Pehlivan’ın katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasında, "Sağlıkta ticaret ölüm demektir. Bu sistemi birlikte değiştireceğiz!" sloganı altında hekimler, sağlık sektöründeki mevcut düzenlemeleri eleştirdi.

Hapşırma nöbeti geçiren kadından güzel haber Hapşırma nöbeti geçiren kadından güzel haber

“Ticari Sağlık Anlayışı Bebek Ölümlerine Yol Açtı”

Açıklamayı yapan Tabipler Odası Manisa Şubesi Genel Sekreteri Dr. İsmail Eken, İstanbul’da özel hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde usulsüz yönlendirmelerle bebeklerin gereksiz yere yatırıldığını, bu uygulamanın Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ve ailelerden haksız kazanç sağlamak amacıyla yapıldığını belirtti. Eken, "Bu vahim olay bir iki hastanenin kapatılması ile çözülecek bir olay değildir. Sağlıkta dönüşüm projesinin bizi getirdiği noktadayız. Sağlık hakkı yaşam hakkıdır; bu hak bir avuç insana rant sağlamak adına heba edilemez," dedi.

Hekimlerin Talepleri

Manisa Sağlık Platformu, bebek ölümleri olayının tekrarlanmaması adına taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • Olaydan doğrudan etkilenen ailelere gereken açıklamalar yapılmalı ve ihtiyaç duydukları destek sağlanmalı.
  • Denetim yetersizliğine neden olan kamu görevlileri hesap vermeli.
  • Kapatılan hastaneler kamuya devredilerek yeniden hizmet vermeli, çalışanların hakları korunmalı.
  • Ülke genelindeki 112 acil çağrı kayıtları incelenerek benzer usulsüzlüklerin varlığı araştırılmalı.
  • Mecliste araştırma komisyonu kurulmalı, tüm süreçler açık ve şeffaf yürütülmeli.
  • Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan ve sağlığın ticarileşmesinden vazgeçilerek kamuya ait sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi için gerekli adımlar atılmalı.

Manisa Sağlık Platformu, sağlık sektöründeki ticari anlayışın toplum sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

Muhabir: Ahmet ÜNSAL