Manisa, tarihin ve doğanın iç içe geçtiği, her köşesi ayrı bir güzellik sunan bir şehir. "Şehzadeler Şehri" olarak anılan bu özel yer, ziyaretçilerine geçmişten günümüze uzanan zengin bir kültürel miras ve eşsiz doğal güzellikler sunar. Manisa'nın bu özelliklerinden biri ise Kız Köprüsü'dür...

Kız Köprüsü gibi tarih kokan yapılar ve şehrin sunduğu doğal güzellikler, Manisa'yı benzersiz kılar. Bu yüzden Manisa'yı keşfetmek, tarihin ve doğanın büyüsüne kapılmak isteyen herkes için mükemmel bir fırsattır.

Gediz Vadisi'nin daraldığı bir noktada, vadinin iki yanındaki taraça düzlükleri birleştirecek şekilde inşa edilen 97.5 metre uzunluktaki bu büyük ve zarif taş köprü, yerli kayadan oluşan sağlam zemine oturması ve yer seçiminin yanı sıra geçmişten günümüze kadar gelmiştir. Bunlardan biri olan Kız Köprüsü, Salihli ilçesine bağlı Adala mevkine yakın bir bölgede yer almaktadır.

Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nden emeklilere gezi organizasyonu Manisa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nden emeklilere gezi organizasyonu

Kız Köprüsü'nün merkezindeki kemer, büyük ve yüksekken iki yanındaki kemerler, arazi yapısına bağlı olarak farklı büyüklüklerdedir. Bu nedenle büyük kemerin kilit taşından itibaren iki tarafa doğru hafif birer eğimle alçalan köprü, ana kemerli veya dik kemerli köprülerin mimari özelliklerini gösterir.

Ayak ve kemerlerinin iç kısımlarında kesme taş kullanılan köprü gövdesi gnays, şist gibi yerli taşlardan harçlı örgü ile inşa edilmiştir.

KIZ KÖPRÜSÜ ADI NEREDEN GELMEKTEDİR?

Kız Köprüsü'nün kitabesi yoktur ve büyük kemerin kilit taşı üzerindeki kitabe boşluğu da muhtemelen yerine konulmayan ya da günümüze ulaşmayan tamirat kitabesine aittir. Hakkındaki arşiv kayıtları da tespit edilemeyen köprünün, kim tarafından ve ne zaman inşa edildiği konusunda farklı anlatımlar ve görüşler bulunmaktadır.

Araştırmacı İbrahim Çiçek "Tarih İçinde Adala ve Köyleri" adlı kitabında "Adala'nın Lidyalılar'a ait bir kasaba olduğunu, yanından geçen Gediz Irmağı'na da Kız Çayı denildiğini, bu çay üzerine yapılan köprünün Krezüs'ün kızına ait olduğunu bu nedenle de Kız Köprüsü denildiğini" anlatan rivayeti nakleder.

KIZ KÖPRÜSÜNE NASIL GİDİLİR?

Salihli ilçesine bağlı Adala mahallesi'nin yaklaşık 3 km kuzeydoğusunda ve Demirköprü Barajı seddinin yaklaşık 1 km güneybatısında yer alan bölgeye piknik alanına aracınızı park ederek, akarsu kenarından gidebilirsiniz. Yol durumu araçların girebilmesi için müsaittir. 

Kaynak: Haber merkezi