Kartlı ödemelerde ciddi artış… Bir ayda 1,7 trilyon lirayı kartla ödedik! Kartlı ödemelerde ciddi artış… Bir ayda 1,7 trilyon lirayı kartla ödedik!

Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Hasan Geriter, artan maliyetler, SSK ve Bağ-Kur primlerindeki yükseliş nedeniyle birçok sektörde zam yapmak zorunda kaldıklarını açıkladı. Kahveciler, lokantacılar, berberler ve fırıncıların talepleri doğrultusunda tarifelere yüzde 30 ile yüzde 35 arasında zam yapıldığını belirten Geriter, zamların halk için zor bir konu olduğunu ancak bu konuda vatandaşların duyarlılığını saygıyla karşıladıklarını ifade etti.

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte fırıncı esnafına yönelik yeni fiyat düzenlemesi de yapıldı. Geçen yıl 250 gramı 15 liraya satılan Ramazan pidesinin fiyatı, bu yıl yüzde 30-32 oranında artışla 20 liraya yükseldi. Geriter, “Esnafımızın temel gıda ve ham madde maliyetlerindeki artışlar göz önüne alındığında, fiyat düzenlemesi kaçınılmaz oldu. Halkımıza ve esnafımıza hayırlı olsun” dedi.

Çay ve Lokanta Fiyatlarına da Zam

Çay ve gıda sektöründeki zamları da değerlendiren Geriter, çayın fiyatının 12,5 liradan 15 liraya çıkarıldığını belirtti. Meşrubatlar ve kahve fiyatlarında da benzer oranlarda artış yaşandığını söyledi. Verilen fiyat tarifelerinin tavan fiyatlar olduğunu vurgulayan Geriter, esnafın bu fiyatların altında satış yapabileceğini ancak daha yüksek fiyat belirleyemeyeceğini ifade etti.

Örnek olarak, çorba fiyatlarının 120-130 lira olarak belirlendiğini ancak esnafın müşteri portföyüne göre bu fiyatın altında satış yapabileceğini söyledi. Pide ve diğer temel gıda ürünlerinde de esnafın indirim yapma imkânı olduğunu dile getirdi.

Bazı Sektörlerde Zam Oranı Yüzde 80’e Ulaştı

Halı yıkamacılığından çeşitli meslek dallarına kadar birçok sektörde zam taleplerinin geldiğini belirten Geriter, asgari ücrete endeksli olarak zam oranlarının yüzde 25-30 aralığında tutulduğunu ancak bazı temel girdilerde yüzde 80’e varan fiyat artışlarının görüldüğünü kaydetti.

Manisa halkının ve esnafların yaklaşan Ramazan ayını tebrik eden Geriter, tüm vatandaşlara sağlıklı ve huzurlu bir Ramazan geçirmeleri temennisinde bulundu.

Muhabir: Özkan ÇELİK