9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla basın açıklaması yayımlayan Kula İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hülya Yaşar Özçelik, sigaranın neden olduğu sağlık ve ekonomik zararlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Sigara kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybettiğini belirten Dr. Özçelik, sigaranın bağımlılık yapıcı etkisinin eroin ve kokainle benzerlik gösterdiğini ifade etti. Sigara içerisinde 69'u kanser yapıcı olmak üzere 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğunu vurgulayan Dr. Özçelik, nikotinin bağımlılık yapıcı etkisinin oldukça güçlü olduğuna dikkat çekti.
Sigara içildiğinde nikotinin 10 saniye içinde beyne ulaştığını belirten Dr. Özçelik, bu durumun bazı hormonların salgılanmasına neden olarak kişide sakinleşme ve konsantrasyon artışı gibi etkiler yarattığını ifade etti. Ancak vücudun bu etkiyi sürdürmek için daha fazla nikotine ihtiyaç duyduğunu ve böylece bağımlılığın arttığını dile getirdi.
SİGARA KULLANIMINA KARŞI DENETİMLER SIKILAŞTIRILIYOR
Kula İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı sigara denetleme ekiplerinin 2024 yılında toplam 3 bin 225 denetim gerçekleştirdiğini belirten Dr. Özçelik, bu denetimler sonucunda ihlal tespit edilen 7 işletmeye ve 3 şahsa idari para cezası uygulandığını açıkladı. Sigara kullanımının yalnızca bireysel bir zarar olmadığını, ülke ekonomisine de büyük yük getirdiğini belirten Dr. Özçelik, Türkiye’nin Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen 'MPOWER' tedbirler paketini eksiksiz uygulayan ilk ülke olduğunu hatırlattı.
SİGARANIN ÖLÜM RİSKİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Sigara içenlerin ölüm hızının içmeyenlere oranla 2 kat fazla olduğunu vurgulayan Dr. Özçelik, sigaranın akciğer kanseri başta olmak üzere birçok hastalığa yol açtığını belirtti.
"Her yıl yaklaşık 6 milyon insan sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara içenlerde kanserden ölüm oranı, içmeyenlere göre 15-20 kat daha yüksektir. İçilen her sigaranın ömürden 12 dakika çaldığı hesaplanmıştır." dedi.
Sigara bırakmak isteyen bireylerin sigara paketini ve çakmağını yanlarında taşımamaları, bol su içmeleri, sakız çiğnemeleri, sigara içilen ortamlardan uzak durmaları ve fiziksel aktivitelerle desteklenmeleri gerektiğini belirten Dr. Özçelik, sigarayı bırakmada kararlılığın önemli olduğunu ve sigara bırakma polikliniklerinden destek alınması gerektiğini söyledi.