Manisa’nın en önemli ihraç ürünlerinden olan Sultaniye Üzüm hasadı başladı. TARİŞ kuru üzüm fiyatı açıklamasına rağmen TMO’dan henüz böyle bir açıklama gelmedi. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) kuru üzüm alım fiyatını açıklamamasının üzüm üreticilerini endişelendiği belirten CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “TMO’nun fiyat açıklamayacağına ilişkin söylentiler de yayılmaya başladı. Eğer TMO bir fiyat açıklamazsa bu durum üreticileri çok zor durumda bırakır ve yine tüccara mahkum eder” dedi.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) çağrıda bulunarak kuru üzüm alım fiyatını bir an önce açıklaması gerektiğini söyledi. TARİŞ'in kuru üzüm alım fiyatını belirlemesine rağmen TMO’nun henüz bir fiyat açıklamaması, üzüm üreticileri arasında büyük bir endişeye yol açtı.
Manisalı üreticilerin TMO'nun belirleyeceği fiyatı dört gözle beklediğini vurgulayan Başevirgen, “Üzüm fiyatları bir an önce ve üreticinin emeğini karşılayacak, üreticiyi zor durumda bırakmayacak şekilde açıklanmalıdır” diye konuştu.
“TARİŞ AÇIKLADI TMO NEYİ BEKLİYOR?”
TARİŞ’in 7 numara Çekirdeksiz Sultani Kuru Üzüm için 100 TL fiyat belirleyerek alıma başladığını hatırlatan Başevirgen, TMO’nun henüz fiyat açıklamamasının üreticileri zor durumda bıraktığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
“Üzüm üreticilerinin sabrı tükenmiş durumda. Üreticiler piyasaya olan borçlarını ödemek için ürününü zararına da olsa çok düşük fiyatlara tüccara satmak zorunda kalacak. TARİŞ’in, TMO’nun alım fiyatı açıklamasını beklemeyerek kuru üzüm alımına başlaması çok yerinde bir uygulama. Fakat bu alımlar yeterli olmayacak. Çünkü TARİŞ sadece kendi üyelerinden ve sınırlı miktarlarda üzüm alımı yapıyor. Ürününü TARİŞ’e satamayacak üreticilerimizi düşünerek TMO’nun zaman kaybetmeden alım fiyatını açıklamasını bekliyoruz.” diye konuştu.
“REKOLTE 200 BİN TONA GERİLEDİ”
Geçen yıl yaşanan mildiyö hastalığı ve dolu afetlerinden dolayı kuru üzüm rekoltesinin 200 bin ton civarına gerilediğini söyleyen Başevirgen, “Üreticiler gerçekten zor durumda. 12 dönümlük bir bağdan 2 ton kuru üzüm çıkar hale geldi. İlaç, gübre ve mazot maliyetlerindeki artış nedeniyle üreticiler zaten çok zor bir üretim sezonu geçirdi. Biriken borçlar ödenmeyi bekliyor ama üretici TMO’dan alım açıklaması gelmediği için umutsuzluğa kapılmış vaziyette. Diğer tarımsal ürünler için taban fiyat açıklaması yapılırken iş kuru üzüme geldiğinde neden bu açıklama sürekli geçe bırakılıyor ya da hiç yapılmıyor anlayabilmiş değiliz” ifadelerini kullandı.
“TMO’YA ÇAĞRI: 7 NUMARA KURU ÜZÜM İÇİN EN AZ 120 LİRA FİYAT AÇIKLANMALI”
Başevirgen, TMO’nun bu tavrını doğru bulmadıklarını ve iyi niyetli de görmediklerini söyleyerek sözlerini şöyle sonlandırdı: “TMO alım fiyatını açıklamayarak ya da geç açıklayarak, alımı zorlaştırarak, geç randevu vererek, kuyruklar oluşturarak üreticinin tüccara mahkum olmasına neden olacak. Geçen yıl 300 bin ton civarındaki rekoltenin bu yıl 200 bin tona düşmesi nedeniyle üreticilerin maliyetlerini çıkarmaları, borçlarını ödemeleri ve önümüzdeki sezon için hazırlık yapmaları gerekiyor. Buradan TMO’ya çağrıda bulunuyoruz. Bir an önce 7 numara kuru üzüm için en az 120 lira fiyat açıklayın ve en kısa sürede de alımlara başlayın”