Ortaokuldan sonra başladığı ayakkabıcılık mesleğini severek sürdüren Ömürlü, artık çırak yetişmemesinden yakındı ve geleneksel el işçiliğinin yok olma noktasına geldiğine dikkat çekti.
Tarihi Çarşı Mahallesi'nde 30 yıldır aynı dükkanda hizmet veren Ömürlü, “1984 yılında mesleğe başladım. Bu sene 41’inci yılım. Çırak yetişmiyor, biz son temsilciler olabiliriz. Eskiden burada 16 ayakkabı tamircisi vardı, şimdi sadece 4 kişi kaldık. Bu mesleğe gönül veren kalmadı” diye konuştu.
“Lise Mezunu Çocuklar Bu Mesleği Yapmaz”
Salih Ömürlü, meslek liselerinde verilen eğitimin, ustaların birebir verdiği eğitimin yerini tutamayacağını belirterek, “Lise bitiren çocuklar bu işi yapmaz. Biz de okula fazla ilgi duymadık, bu işi severek yaptık. Meslek liselerinde öğretilenle bizim öğrettiklerimiz aynı değil. Biz çıraklara sabırla, yeri geldiğinde sert bir dille eğitim verdik. El emeği, göz nuru bir iş bu” dedi.
Ömürlü, yıllar içerisinde birçok anı biriktirdiğini anlatarak, yaşadığı ilginç olaylardan bazılarını da paylaştı:
“Bir subayın botuna fermuar takacaktım, yanlışlıkla biri içten biri dıştan kesildi. Sonra her iki tarafı da fermuarlı yaptım, beğendi. Başka bir gün genç bir kız geldi, ‘Babam arabada’ diyerek ayakkabıyı aldı gitti. Meğer dolandırıcıymış. 2-3 gün sonra gerçek sahibi geldi, yenisini almak zorunda kaldım.”
“Müşterilerimiz Bizi Tanır”
Yıllardır binlerce insanla karşılaştığını dile getiren Salih Ömürlü, “30 senedir bu dükkanda hizmet veriyorum. Herkesi tanımam mümkün değil ama müşteriler beni tanır. Bu iş sayesinde çocuklarımı okuttum, evlendirdim. İşimizi düzgün yapmaya, müşteri memnuniyetine hep önem verdim. Allah bereket versin” ifadelerini kullandı.