Manisa’nın yüksek rakımlı ilçelerinden Demirci’de bir üretici 35 dönüm arazide yetiştirdiği Japon eriğini Almanya’ya ihraç ediyor. İlçeye bağlı Ayvaalan mahallesinde 11 yıl önce 35 dönüm araziye diktiği 2 Bin 500 adet Japon eriğinin hasadına başlandı.
15 yıldır tarım üzerine 250 dönüm arazide Japon eriği, kiraz, ayva ve zeytin üreticiliği yapan Fatih Atalay ürettiği ürünleri iç piyasada ulusal marketlerin yanı sıra yurtdışına da ihraç ediyor.
Devlet Su İşleri tarafından Ayvaalan Mahallesine yapılan barajdan sağladığı suyu, modern sulama sistemleriyle tarlasındaki verimi arttıran Atalay, 2 bin 500 ağaçtan yaklaşık 90 ton Japon eriği hasat edecek.
250 dönümlük arazisinde ürettiği ürünlerin yanı sıra Fatih Atalay hasat döneminde Ayvaalan Mahallesi başta olmak üzere çevre mahallelerden 40 kişiye de sezonluk istihdam sağlıyor.
Tarlada çalışanlar tarafından özenle kasalara toplanan erikler traktörler ile kamyonlara yüklenerek Almanya’ya ihraç edilmek üzere gönderiliyor.
Üretici Fatih Atalay yaptığı açıklamada “Ayvaalan mahallesinde 250 arazide meyve üretimi yapıyoruz. Ağustos ayı itibariyle Black Diamond türü Japon eriğinin hasadına başlandı. 35 dönüm arazide 5x3 ölçülerinde dikim yaparak elde ettik ürünümüzü. Ağaçlarımız 11 yaşında. Ege bölgesinde sadece şu anda ürün sadece bizde mevcut. O yüzden piyasada kolayca pazar bulabiliyoruz. Bu yılki hasadımızı Alman bir süpermarket zincirine hazırlıyoruz. Yaklaşık 90 ton civarı rekolte beklentimiz var. Alman market zincirinin kalite kontrol müdürleri bahçemize gelerek ürün numunesi aldılar. Almanya’daki laboratuvarlarında tetkiklerini yaptıktan sonra sıfır kalıntı tespit ettikten sonra ürünümüze talip oldular. Almanya bu konu da çok hassas ürünün şekli ve boyundan ziyade kalıntı konusuna önem gösteriyor. Bugün hasat edilen ürünleri Almanlar 5-6 gün içinde sofralarında görebilecekler” dedi.
Tarımın meşakkatli bir sektör olduğunu ifade eden Fatih Atalay “ 12 ay bu bahçelerden çıkmıyoruz. Sezonumuz Ocak ayı ile başlıyor, sonrasında hayvan gübresi ile besleme budama ve sulama yapıyoruz. Mart ayında ağaçlar uyanmış oluyor sonra çiçekte bakımını yapıyoruz. Mayıs ayı itibariyle meyvelerin belli bir boya ulaşması için seyreltme yapıyoruz. Dip çapa ve arazi sürmesini Nisan ve Mayıs aylarında sürekli devam ediyor. Bahçelerimizde Devlet Su İşleri tarafından Ayvaalan mahallesine yapılan barajdan sudan faydalanarak damlama sistemi ile suluyoruz. Bir bebek büyütür gibi bahçelerimizin bakımını en iyi şekilde yapmaya gayret ediyoruz “dedi.
30 Dönüm Araziye Yeni Bir Tür Dikeceğiz
Fatih Atalay “Ayvaalan mahallemizde 30 dönüm yeni bir arazi hazırlıyoruz. Buraya raf ömrü uzun, sert, koyu renkli olan cennet hurması dikerek üretim yapacaklarını söyledi. Ahatlar mahallesinden erik toplamaya gelen Cemil Yaman ise, sabah 6’da başlıyoruz hasada öğlen saatlerine kadar devam ediyoruz. Ev ekonomimize katkı sağlıyoruz” dedi.