Manisa'nın Demirci ilçesine bağlı Sevinçler Mahallesi'nden geçen Değmen Deresi'nde su seviyesinin artmasıyla birlikte tarihi su değirmeninin çarkları dönmeye başladı. Aylardır çalışmayan değirmende, geleneksel yöntemlerle un üretimi yeniden başladı.
Kış aylarında yağışların ve eriyen karların etkisiyle su seviyesi yükselen Değmen Deresi, yaklaşık 200 yıllık değirmenin yeniden üretime geçmesini sağladı. Su seviyesinin düşük olduğu dönemlerde çalışamayan değirmen, bu yıl da yeterli suya kavuşunca faaliyetine başladı.
Değirmenin 50 yıllık işletmecisi 67 yaşındaki Mustafa Yetiş, sabahın erken saatlerinde açtığı değirmende, mahalle sakinlerinin getirdiği buğdayları öğütüyor. Yetiş, değirmenciliğin zor bir meslek olduğunu belirterek, son yıllarda yağışların azalması nedeniyle derenin zayıfladığını ve bu yüzden değirmenin ancak birkaç ay çalışabildiğini ifade etti.
"TÜM VİTAMİNLER İÇİNDE KALIYOR"
Yetiş, değirmende unun kepeği ile birlikte öğütüldüğünü, bu nedenle tüm besin değerlerini koruduğunu söyledi. "Her çeşit buğdayı burada öğütebiliyorum." diyen Yetiş, geleneksel yöntemlerle üretilen unun daha sağlıklı olduğunu vurguladı.
GELENEKSEL UN TERCİH EDİLİYOR
Buğdayını öğütmek için gelen Ören Mahallesi sakini İbrahim Kesgin ise değirmen ununun doğal ve sağlıklı olduğunu belirterek, "Geleneksel yöntemle öğütülen unu tercih ediyoruz. Eskiden olduğu gibi doğal yollarla üretilmiş un kullanmak istiyoruz." dedi.