Yerleşim yerleri arasındaki birtakım benzerlikler çoğu zaman o bölgelere ilk defa seyahat edecek olan gezginlerde şaşkınlığa sebep olabiliyor. Japonya'nın Soma şehri ile Manisa'nın Soma ilçesi arasındaki isim benzerliği de internet araştırmalarında kafa karışıklığına neden oluyor.

Japonya, Soma

Japonya’nın ‘Samuray’larıyla ünlü en gözde şehirlerinden biri olan Soma semtinde her yıl temmuz ayında yüzlerce kişi Soma Nomai Festivali kapsamında 3 gün boyunca samuray oluyor.

Madenleriyle ünlü Manisa’nın Soma ilçesi ile bazen karıştırılan Japonya’nın Soma şehri arasında isim benzerliğinin aksine birçok alanda ayrışıyor.

 

Manisa’nın Soma’sı

Soma, Yunt Dağı silsilesinin eteklerine yerleşmiş bir kent olarak ve Balıkesir'in Pamukçu beldesinden başlayıp Bergama'ya kadar uzanan Türkiye'nin en aktif fay hatlarından biri olan Savaştepe fay hattı üzerindedir. Soma'nın meşhur tatlıları arasında tahin helvası ve cevizli lokumu önemli bir yer tutar.

Manisa’nın Başta 10 İlçesi Vardı: Biri Başka Şehre Bağlandı! Manisa’nın Başta 10 İlçesi Vardı: Biri Başka Şehre Bağlandı!
Manisa, Soma

Ayrıca, kentin tanınmışlığı maden ocaklarıyla da ilişkilidir. Soma'da bulunan birçok maden, linyit kömürü rezervlerine sahiptir ve bölgenin ekonomisine önemli katkılar sağlar.

Soma’da Karaelmas Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri dikkat çekiyor. Soma’nın Düşman İşgali’nden kurtuluşunun yıldönümü 13 Eylül Karaelmas Kültür ve Sanat Festivali’nde sanatçılar sahne alırken birçok etkinlik vatandaşlara sunuluyor.

Japonya’nın Soma’sı

Samuray klanları ve ‘Son Samuray’ efsanesi ile bağdaştırılan Japonya’nın Soma şehrinde her temmuz ayında yüzlerce kişi, Soma Nomaoi festivali kapsamında üç gün boyunca samuray oluyor. Binicilik katılımcılarının özenle hazırlanmış zırhlar giydiği kutlama, ülkenin Sengoku döneminden sahnelerin yeniden yaratılmasını amaçlıyor.

Geleneksel olarak, Nomaoi veya "vahşi at kovalamacası", süvarilerin evcilleştirilmemiş atları kovalamasını ve ardından yakalayarak Şinto tanrılarına adamasını içeriyor.

Soma-Nomaoi, 1000 yılı aşkın bir süre önce Fukushima vilayetinde askeri bir tatbikat olarak başlatıldı. Festival, samurayların dövüş becerilerini keskin tutmak amacıyla askeri bir tatbikat olarak kullanıldı. Bugün festivalin düzenlendiği Soma ve Minamisoma şehirlerinde izleyiciler, deniz kabuğundan korna çalınan atlıların görkemli alayını ve yüksek hızlı at yarışını izleyebiliyor.

 Yüzlerce katılımcı tam savaş kıyafetleri giyiyor ve antik savaş sahnelerini, ortaçağ geçit törenlerini, at yarışlarını ve at kovalamacalarını yeniden canlandırıyor.

Muhabir: Özkan ÇELİK