Manisa’nın 30 yıllık kanayan yarası haline gelen imar planları geçmiş dönemde Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından hayata geçirilmiş ve İzmir Mimar Odası tarafından açılan davaların ardından yeniden revize edilmiş ve dava süreci tekrar başlamıştı.
İmar planı konusuna değinen Başkan Ferdi Zeyrek, “İmar planını yürütmek istiyorum, iptal etmek istemiyorum kesinlikle. Şehir plancıları olsun, Mimarlar Odası olsun açmış olduğu davalar şu anda hakimin karşısında. Daha önce hakim bu imar planına ret kararı verdi. Bizden önceki yönetim ufak bir revizyonla tekrar bir imar planı hayata geçirdi. Aynı odalar aynı maddelere dayanarak tekrar bir dava açtılar. Umarım hakim bu sefer ret kararı vermez. Ret kararı vermesi demek Manisa’yı 3-4 yıl imar yapılamaz hale getirir ve işin içinden çıkılamaz durumda olur. Ben bu imar planını mahkemenin kararından sonra bir an önce hayata geçireceğim.” açıklamasında bulundu.
Zeyrek açıklamasının devamında, “Evet bir önceki yönetimin hazırladığı imar planında çok bariz hatalar var. Gediz’in su taşkın sınırı kesinlikle göz önüne almamışlar. DSİ şöyle bir rapor yayınlamış. Yaklaşık 3 metre yüksekliğinde dolgu malzemesi gerekiyor 200 hektarlık alanda. Böyle bir dolgu malzemesi yok. Yapılabilir bir şey değil. O gün için imar planı hayata geçsin, seçim yatırımı diye DSİ’nin uyarısına biz hallederiz diye yazı yazmışlar. DSİ’de buna istinaden onay vermiş.
Ama biz bunu görmezden gelip de imar planını açarsak ileride o bölgede yaşayacak vatandaşlara haksızlık yapmış oluruz. Gediz’in taşkını halinde oradaki evler sular altında kalır. Bildiğiniz gibi Manisa’da fay hattında. Zeminde sıvılaşma var. bunları görmezden gelip imarı açalım da ne olursa olsun düşüncesi ben de asla ve asla hasıl olamaz. Umarım mahkemeden ret kararı gelmez. Şu anda zemini sağlam olanların imarını açıp hayata geçireceğiz.
Özellikle şehzadeler sınırında kalan Nurlupınar’ın arka taraflarında olan bölgede, Sümerpark’ın karşısında olan bölgede çok ciddi sıkıntılar var. Oralar belki bir sonraki dönemde imara açılacak olan yerler. İmarı çözmek bu şehirde olmazsa olmaz. Çünkü ev kiralarını biliyorsunuz. Bunların önüne geçmek lazım ve şehir günden güne büyüyor” ifadelerini kullandı.
Mahalle muhtarları ile sohbet ederek, mahallelerinin sorunlarını dinleyen Başkan Ferdi Zeyrek, Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalar ile önünüzdeki süreçte hayata geçirilmesi planlanan projeler hakkında bilgiler aktardı. Ziyaretleri nedeniyle mahalle muhtarlarına teşekkür eden Başkan Ferdi Zeyrek, Karaali ve Muradiye’nin altyapısına değindi.
Başkan Ferdi Zeyrek, “Dünya bankası ile bir protokol hazırlandı. Dünya Bankası’ndan para çıktı gibi şu anda ama kullanımı yönünde birkaç aylık daha süreye ihtiyacı var. Karaali ve Muradiye’nin komple altyapısını değiştireceğiz. Daha sonra Muradiye istasyonunun oradaki giriş çıkış Manisa’nın en büyük mahallesinin ihtiyacını hem karşılamıyor hem de mahalleye yakışmıyor. Bundan dolayı Muradiye’ye bir ring hattı oluşturuyoruz. Şu anda Ulaşım Dairesi giriş çıkış ve battı çıktı projelerini hazırlıyor. Çok yakında çözülecektir. Muradiye’yi öncelikle ayağa kaldırmamız gerekiyor” dedi.
“Manisa’mıza bir tramvay gerekiyor”
Toplu ulaşım noktasında yoğun bir şekilde çalışmaların yapıldığını kaydeden Başkan Ferdi Zeyrek, “Manisa’mıza bir tramvay gerekiyor. Yeni nesil tramvaylar var. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bunun incelemesinde bulundum. Rayda gitmeyen tekerlekler üzerinde giden tramvaylar var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bütün metrobüslerini bu tramvaylarla değiştirmek üzere bir çalışma yapmış. Çin’de dünyanın en büyük firmalarından bir tanesinden bir araç satın almışlar. O aracı yaklaşık bir aydır teste tabi tutuyorlar. Testlerden olumlu sonuçlar almışlar. Aynı araçları ben Manisa’ma da getirmek istiyorum. Onları getirdiğim zaman günde 40 bin yolcu taşıyacağız. Hem toplu ulaşımda trafiği rahatlatacağız hem de ulaşım ücretlerinde bir indirim olacak bunun sayesinde” dedi.
“Kentsel dönüşümü yapmak zorundayız”
Son olarak kentsel dönüşüme değinen Başkan Ferdi Zeyrek, “Kentsel dönüşümü yapmak zorundayız. Yapmazsak doğa bize cezasını veriyor, kendi dönüşümünü yapıyor. Bu sırada birçok can kaybımız oluyor. Bunu önceden öngörüp depreme dayanımlı kentler oluşturmak gerekiyor. Bu konuda kendi birimlerimizle halkı bilinçlendirmek adına çalışmaları da başlatıyoruz. Celal Bayar Üniversitesi ile yapılan bir protokol vardı. Şehzadeler ve Yunusemre’nin yapı stoku oluşturuldu.
Ama kalan 15 ilçemizde de şu anda İnşaat Mühendisleri Odası ve Celal Bayar Üniversitesi ile ortak yürüttüğümüz proje ile 15 ilçede de bunun analizini yapacağız. Yapı stoklarının zayıflığı ve oradan gelen raporlara göre kentsel dönüşümü öncelikli olarak oralarda başlatacağız. Yapacağımız çok iş var. Birlikte yapacağımız çok şey var. Ben bunların hepsine hazırım. Hepsine paydaş olmaya hazırım. Bir kişinin iki dudağının arasından çıkan emirlerle bu kararlar alınmayacak. Her türlü alacağımız kararda öncelikle oradaki mahallemizin muhtarı ve vatandaşların haberi olacak ve onların onayları ile olacak. Vatandaşların memnuniyeti kesinlikle sorulacak ve alınacak.
Ben şunu hedefliyorum. 5 yıl boyunca öncelikle hakkaniyetli, adil, eşit ve ulaşılabilir olacağım. Bir süre sonra herkes şunu diyecek. ‘Ferdi Zeyrek bir karara imza attıysa bunun arkasında adalet vardır, hakkaniyet vardır.’ Bu benim için olmazsa olmaz olan bir şey” dedi.