Merkez Bankası sürpriz yapmadı! Faizi yüzde 50’de sabit tuttu! Merkez Bankası sürpriz yapmadı! Faizi yüzde 50’de sabit tuttu!

Dünyaca ünlü Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD, Manisa’ya fabrika kuracak. Temmuz ayında alınan kararla Manisa’da yatırım yapacağını resmileştiren BYD, kentteki şirketini de geçtiğimiz günlerde kurdu.

Ancak Çin hükümetinden kafaları karıştıracak bir çağrı iddiası geldi. Bloomberg, Çin hükümetinin, otomobil üreticilerine ileri elektrikli araç teknolojilerinin yurt içinde kalması yönünde çağrıda bulundu.

İddialar doğrulanırsa ve BYD de bu karara uyarsa, dev firmanın Manisa’da yapacağı 1 milyar dolarlık yatırımında, montaj sanayisiyle sınırlı kalma durumu öne çıkıyor.

Bloomberg’e konuşan kaynaklar, Çin’in, önemli parçaların Çin’de üretilip montaj için diğer ülkelere gönderilmesini istediğini belirtti. Bu durum, BYD'nin Türkiye’de kuracağı fabrikanın ileri teknoloji geliştirme açısından sınırlı kalabileceği ve yatırımın daha çok montaj odaklı olacağı endişesini artırıyor.

Temmuz ayında Türkiye’de 150 bin araç kapasiteli bir fabrika kurma kararı alan BYD, bu yatırımıyla büyük ses getirmişti. Firma, fabrika konusunda Manisa’da karar kılmış, kentte çeşitli fizibilite çalışmaları yapılmış, hatta şirket bile kurulmuştu. Ancak Çin’den gelen bu yeni direktif, Türkiye’de kurulacak tesisin Ar-Ge ve teknoloji geliştirme alanında beklenen potansiyeli gerçekleştiremeyeceği anlamına gelebilir.

Kaynak: Haber Merkezi