MEB, ‘2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılına İlişkin İş ve İşlemler’ konulu genelge yayımladı. Genelgede, 2024-2025 eğitim öğretim yılının 9 Eylül 2024 Pazartesi günü başlayacağı bildirildi. Öğretmenlerin mazeret ve isteğe bağlı yer değişikliği işlemlerinin de Ağustos ayı içerisinde gerçekleştirileceği kaydedilen genelgede, eğitim öğretim yılının başlamasıyla idareci ve öğretmenlerin yer değişikliği sürecinin tamamlanacağı kaydedildi.
“öğrenci kayıtları sırasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu olarak ücret alınmayacak”
Yeni eğitim öğretim yılında öğrenci kayıtları sırasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu olarak ücret alınmayacağı açıklanan genelgede, “Öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu olarak ücret alınmayacak, bu tarz uygulamalara dair şikayetlerin Valilikler tarafından ivedilikle değerlendirilmesi ve gerekli işlemlerin yapılması sağlanacaktır” ifadeleri kullanıldı.
“Dijital veli bültenleri ile sürekli ve düzenli olarak velilerimiz bilgilendirilecek”
Bakanlığın yeni eğitim öğretim yılında önceliklerinden birisinin de ailelerin öğrencilerin akademik ve sosyal gelişim süreçlerine katkılarının artırılması olacağı vurgusu yapılan genelgede, “Veliler, çocukları tanıyan, ilgi ve ihtiyaçları ile kişilik özelliklerini yakından izleyerek öğretmene, okul yönetimine destek veren ve okul-aile iş birliğinde eğitim öğretim sürecinin iyileşmesine katkı sağlayan en önemli paydaşlardır. Bu bağlamda, Bakanlığımızın yeni dönemde uygulamaya koyacağı faaliyetler ile okulda yürütülen çalışmalar hakkında dijital veli bültenleri ile sürekli ve düzenli olarak velilerimiz bilgilendirilecek, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce başlatılan aile okulu çalışmaları başta olmak üzere okul açılışı, veli toplantısı gibi faaliyetlerde eğitimde velilerin ve aile ortamlarının önemine vurgu yapan EBA'daki video ve dijital içeriklerden yararlanılacaktır” denildi.
Genelgeye göre, eğitim öğretim kurumlarında sınıf annesi ve benzeri adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara izin verilmeyecek.
İlkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı
İlkokullarda sınav saati uygulamasının kaldırıldığı bilgisi verilen genelgede şu ifadeler kullanıldı:
“Öğrencilere çoktan seçmeli soruların yer aldığı kısa süreli, hazır bulunuşluk, tarama vb. adlar altında hiçbir sınav uygulanmayacaktır. Sonuç odaklı ölçme ve değerlendirme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenerek öğrencilerin sosyal ve akademik gelişimleri sürekli takip edilecek ve bu mahiyette dersin içeriğine uygun değerlendirme araçları kullanılacaktır. Öğrencilerin süreç boyunca takip edilebilmesi amacıyla eksik ve/veya yanlış öğrenmeleri konusunda geri bildirim verilecek ve öğrenme/öğretme süreçleri bu doğrultuda yönetilecektir.”