3 Temmuz saat 10.00'da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak Haziran ayı enflasyon verileri, memur ve memur emeklisi maaşları ile işçi emeklilerinin yeni maaşlarını belirleyecek. Bu veriler, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti, yaşlılık ve engelli aylıkları ile evde bakım desteği gibi pek çok alanda artışlar getirecek.

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme oranı üzerinden hesaplanıyor. Enflasyon beklentilerine göre, memur ve memur emeklisi maaşlarında yaklaşık %20 oranında bir artış öngörülüyor.

Memur ve Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Memur zammı, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının toplamı üzerinden hesaplanıyor. Yılın ilk altı ayında %15 zam alan memurlar, enflasyon farkı ve ikinci altı ay için %10'luk zam hakkı ile birlikte maaşlarında daha fazla artış görecek. Emeklilerin maaşlarına ise 6 aylık enflasyon oranı kadar zam yapılacak. Tahminlere göre, 6 aylık enflasyon %25 civarında olacak ve bu oran emekli maaşlarına yansıtılacak. Bu oran gerçekleşirse, şu an 32 bin 861 lira olan en düşük memur maaşı, 39 bin liranın üzerine çıkacak. Aynı şekilde, en düşük memur emekli maaşı da 16 bin liranın üzerine yükselecek.

Tahminlere göre 6 aylık enflasyon yüzde 25 civarında gelecek. Buna göre emeklilerin kök maaşlarına yüzde 25 bandında zam yapılacak. Kök aylığı 7 bin 500 bin liranın altında olanların maaşları, zamma rağmen 10 bin lirayı aşmadığı takdirde en düşük emekli maaşı uygulamasından yararlanacak. 10 bin olarak belirlenen en düşük emekli maaşının artıp artmayacağı henüz bilinmiyor.

Kıdem Tazminatı ve Bedelli Askerlik Ne Kadar Olacak?

Kıdem tazminatı tavanı, memur maaş zam oranına göre belirleniyor ve yeni tavanın 35 bin 58 liradan 42 bin liranın üzerine çıkması bekleniyor. Bedelli askerlik ücreti de memur aylık katsayısına göre yeniden belirlenerek 182 bin 609 liradan 219 bin lirayı aşacak.

Kira artışında yeni dönem! Uzmanı ‘yasal değil’ diyerek açıkladı! Kira artışında yeni dönem! Uzmanı ‘yasal değil’ diyerek açıkladı!

Yaşlı ve Engelli Aylıkları Artacak

Yaşlılık ve engellilik aylıkları ile evde bakım desteği de memur zam oranlarına bağlı olarak artacak. Yaşlılık aylığı 3 bin 504 liradan 4 bin 200 liraya, engelli aylığı 2 bin 798 liradan 3 bin 358 liraya yükselecek. Evde bakım yardımı ise 7 bin 608 liradan 9 bin 131 liraya çıkacak.

Bu artışlar, Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanması ile kesinleşecek ve yeni rakamlar Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın memur aylık katsayısı değişikliği ile belirlenecek. Haziran ayı enflasyon verileri sadece maaşları değil, aynı zamanda çeşitli sosyal yardımları da doğrudan etkileyecek.

 

Kaynak: Haber Merkezi