Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Nisan ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verilerini yayımladı. Buna göre, mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 100,8 seviyesinde gerçekleşti.
İmalat sanayinde faaliyet gösteren 1.736 iş yerinin yanıtlarıyla oluşturulan ankete göre, mevcut mamul mal stoku, mevcut toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına yönelik değerlendirmeler endeksi yukarı yönlü etkilerken; genel gidişat, gelecek üç aydaki üretim hacmi, toplam istihdam, son üç aydaki toplam sipariş ve ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi aşağı yönlü etkiledi.
Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi ise 0,9 puan azalarak 103,2 seviyesinde kaydedildi.
Kısıtlayıcı Faktörlerde Talep Yetersizliği Öne Çıktı
Ankete katılan iş yerlerinin yüzde 54’ü üretimlerini kısıtlayan herhangi bir faktör olmadığını belirtirken, yüzde 14,4’ü ise talep yetersizliğini temel kısıt olarak ifade etti. Bu durumu sırasıyla mali imkansızlıklar, iş gücü yetersizliği, hammadde ve ekipman eksiklikleri takip etti.
İyimserlik Azaldı, Fiyat Beklentileri Arttı
Son üç aya dair değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenlerin oranı artarken, iç piyasa sipariş miktarındaki azalış yönlü seyir güçlendi. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu değerlendirmesi ise zayıfladı.
Gelecek üç aya ilişkin üretim ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenlerin oranı düşerken, ihracat siparişlerinde artış bekleyenlerin oranı yükseldi. Ortalama birim maliyetlerin önümüzdeki üç ayda artacağı yönündeki beklentilerin güçlendiği, son üç ayda artış olduğunu bildirenlerin oranının ise azaldığı gözlendi. Satış fiyatlarında artış yönlü beklentiler de yükseliş gösterdi.
Gelecek 12 aylık dönemde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 38,9 seviyesine ulaştı.
Öte yandan, sanayi dalındaki genel gidişata ilişkin beklentilerde kötümserliğin arttığı kaydedildi.