Anadolu Ajansı'nın aktardığı habere göre; Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin verilerine göre, Temmuz 2023 ile Haziran 2024 arasında dünya sıcaklıkları, sanayi öncesi döneme kıyasla 1,64 derece daha yüksek seyretti. Bu, 1850-1900 yılları arasındaki ortalama sıcaklıktan 1,5 derece daha fazla bir artış anlamına geliyor ve “art arda en sıcak 12. ay” olarak kaydedildi.

YAZ MEVSİMİ UZUYOR

Dünyada sıcaklıkların rekor derecede artması iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini gözler önüne sererken Meteoroloji Mühendisi Dr. Güven Özdemir, yaz mevsiminin uzayabileceğine dikkat çekti.

Karın ağrısıyla hastaneye gitti... Bağırsağından hamam böceği çıktı! Karın ağrısıyla hastaneye gitti... Bağırsağından hamam böceği çıktı!

Sıcaklıkların artmasıyla birlikte kuraklık ve su kıtlığı riskine dikkat çeken Dr. Özdemir, fosil yakıtların aşırı kullanımının ve savaşların atmosferi bozduğunu ifade etti.

Meteoroloji Uzmanı Özdemir, "Haziran aylarından beri etkili olan Afrika sıcaklıklarının dalgaları Temmuz ayının ortasından itibaren şiddetini artırdı. Önümüzdeki günlerde hafif bir serinleme yaşanacak ancak sıcaklıklar azalmadan devam edecek" dedi.

KURAKLIK VE SU KITLIĞI TEHLİKESİ MÜMKÜN

Sıcaklıkların artmasıyla birlikte kuraklık ve su kıtlığı riskine dikkat çeken Özdemir, fosil yakıtların aşırı kullanımının ve savaşların atmosferi bozduğunu ifade etti. Özdemir, "Uzun süre yağmur olmayacak bu yüzden su kullanımına dikkat etmeliyiz. Kurak bir döneme giriş yaptık. Fosil yakıtların aşırı kullanımı dünya üzerinde savaşların artması ve kullanılan silahlar atmosferdeki hava dalgasını olumsuz etkiledi" dedi.

Kaynak: Haber merkezi