‘Halkçı başkan’ olarak Yunusemre Belediyesi’ne başkan seçilen CHP’li Semih Balaban’ın icraatları kamuoyunda sorgulanmaya başladı. Göreve gelir gelmez ilk iş olarak kiralık araçları geri göndermek olan ve 48 aracın kiralık sözleşmesini fesheden Balaban, 5 ay sonra 64 araç birden kiraladı. Balaban’ın kiralama ücreti için eski tarifenin 3 katı kadar bir ödeme yaptığı iddia edildi. Ayrıca Balaban’ın, kiralık araçları belediye bünyesine katmak ve belediyeye gelir yaratmak için kanuna aykırı imar düzenlemeleri, belediyeye 250 bin TL bağış şartı gibi teklifler sunması da vatandaşlarca sorgulanan konulardan biri oldu.

Yunusemre Belediyesi, 31 Mart seçimleri sonucunda AK Parti’den CHP’ye geçti. AK Partili Mehmet Çerçi’den görevi devralan CHP’li Semih Balaban’ın ilk icraatlarından biri de eski yönetim döneminde kiralanan araçları geri vermek oldu.

NİSANDA 48 ARACI GERİ VERDİ, EYLÜLDE 64 TANE KİRALADI

Eski başkan Çerçi döneminde kiralanan araçları belediye önünde sergileyen Balaban, 23 Nisan 2024 tarihinde yaptığı açıklamada belediyenin ihtiyaç fazlası 48 aracı bulunduğunu, araç kiralama nedeniyle belediyenin 68 milyon TL borcu olduğunu söyledi.

Ancak Balaban, eylül ayı içerisinde yaptığı bilgilendirme toplantısında, belediyenin ihale ile 64 araç kiralaması yaptığını açıkladı.

‘4 BİN LİRA OLAN ARAÇ KİRALAMA ÜCRETİ 15 BİN LİRAYI AŞIYOR’ İDDİASI

Yunusemre Belediyesi’nin, araçları yüksek meblağlar karşılığında kiraladığı iddiaları ise Manisa kamuoyunda sıkça konuşulmaya başladı.

AK Parti döneminde araç başına 4 bin lira civarında kira ödenirken, yeni kiralanan araçlara ise 15 bin TL’nin üzerinde bir para ödendiği öne sürüldü.

AK Parti’ye yakın kaynaklar, CHP’li Balaban’ın eski dönemden kalan kiralama sözleşmesini feshetmeme durumunda yaklaşık 1,5 yıl gibi bir süre daha 4 bin TL’den araçları kullanmaya devam edeceğini ifade ederken, mevcut sözleşme ile aynı araçların 3-4 katına kiralandığını öne sürdü.

İddialar bununla da sınırlı kalmadı. CHP’li Balaban’ın araçları, göreve geldiği zaman ihaleyi feshettiği şirketten tekrar kiraladığı iddia edildi.

SEMİH BALABAN ‘BÜNYEMİZE KAZANDIRACAĞIZ’ DEDİ AMA…

CHP’li Balaban, eylül ayında yaptığı bilgilendirme toplantısında, araçları kiraladıklarını ancak iyilikseverlerin destekleriyle araçları belediye bünyesine kazandıracaklarını söyledi. Balaban’ın bu sözleri, AK Parti tarafından tepkiyle karşılanırken, Balaban’ın sözleri ‘Rüşvet aldığını itiraf ediyor’ şeklinde yorumlanmıştı.

‘HALKÇI’ BAŞKAN SEMİH BALABAN'DAN İMARA AYKIRI DÜZENLEMEYE 250 BİN LİRA KARŞILIĞI ONAY

‘Halkçı başkan’ söylemleriyle göreve gelen Balaban’ın, belediyeye para kazandırmak için Küçük Sanayi Sitesi esnafı üzerinden bulduğu çözüm de bir hayli dikkat çekmişti. Balaban, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada “Küçük Sanayi Sitesi’ndeki arkadaşlarla prensipte anlaştık. Meclis’ten yasa çıkardık. Dedik ki sizler oraya bir sundurma alan, kapalı alan yapabilirsiniz. Ama bunun için de belediyemize 250 bin lira şartsız bağış yaparak bu sorunu kökten çözebilirsiniz.” demişti.

Balaban’ın bu ifadeleri, ‘ilçede imara aykırı düzenlemelerin, belediyeye bağış yapma karşılığında görmezden gelinebileceği’ algısını da beraberinde getirmişti.

YUNUSEMRE HALK EKMEK NEDEN BÜYÜKŞEHİR’E DEVREDİLDİ

AK Parti döneminde Yunusemre Belediyesi’nce 5 TL'den ekmek satılan ve günlük olarak işletilen Halk Ekmek büfeleri de Büyükşehir’e devredilirken, satışın yapılmaya başlamasından kısa süre sonra yapılan zamlar da vatandaşlarca tepki ile karşılandı. Devrin ve açılışın ardından seçimden önce de 5 TL olan halk ekmeğin fiyatı 7,5 TL'ye yükselmişti. Vatandaşlar, Halk Ekmek büfelerinin neden devredildiğine bir anlam veremedi.

Dönemin Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ve Yunusemre Halk Ekmek'in Açılışında Çekilen Fotoğraf

YUNUSEMRE'DE HAYVAN BARINAĞI BİTMEK ÜZEREYDİ… HALA AÇILIŞI YAPILAMADI

Yine önceki dönemde Yuntdağı bölgesinde, 70 milyon TL’lik dev yatırımla 117 dönüm alanda hayata geçirilecek Ege’nin en büyük Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Parkı ve Rehabilitasyon Merkezi’nin de henüz açılamamış olması tepki çekti.

TİP’li İrfan Değirmenci’den Özgür Özel’e eleştiri: Erdoğan’ın kötü bir kopyası TİP’li İrfan Değirmenci’den Özgür Özel’e eleştiri: Erdoğan’ın kötü bir kopyası

7 KİŞİLİK ŞİRKET KADROLARINI 15 VE 17’YE ÇIKARDI… HER YÖNETİCİYE 21 BİN TL HUZUR HAKKI VERİYOR

CHP’li Balaban, MAYEB ve YUNTAŞ’ta şirket yöneticisi sayısını da artırmıştı. MAYEB’de 7’den 15’e, YUNTAŞ’ta ise 7’den 17’ye çıkarılan yönetici sayısına ilişkin konuşan CHP’li Balaban, her bir yöneticinin 21 bin TL huzur hakkı alacağını söyledi.

Balaban konuya ilişkin geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, yaşananları şöyle savundu:

“Sayıştay baş denetçisi olan bir üstadımız var. Bize fahri danışmanlık yapıyor. Dedi ki, ‘sana bir yol göstereyim, personel alımında da yarı yarıya tasarruf yaparsın. Bu da yönetim kurulu yetkisidir. Bunu istediğin sayıda yapabilirsin. Çalıştıracağın arkadaşları yönetim kuruluna al. Yönetimlerin alt birimleri oluyor. Araştırma, planlama, istişare, danışma, hukuk denetim kurulu gibi… Onlara ödeyeceğin tek şey huzur hakkı olur.’ Huzur hakkı 27 bin TL brüt, 21 bin TL nettir. O arkadaşların hepsi de tek tek çalışıyor. O arkadaşlarımız 21 bin TL gibi bir huzur hakkı ücretiyle işlerini yapacaklar.” 

Muhabir: Manisa Kulis Haber