Havaların güzelleşmesi ve yavaş yavaş yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte ülkemizde turizm sezonu açılmaya başladı. Dolayısıyla insanlar tarih kokan lokasyonlara yönelmeye başladı.

Tarihi dokusuyla geçmişe götüren ve görülmesi gereken birçok yeri içerisinde barındıran Sidas Antik Kenti, Manisa’nın unutulan antik kentlerinden biri. Sidas Antik Kenti’nn tarihi de bir hayli merak ediliyor. Bu gizli tarihi cennet hakkında bilinmeyenleri derledik!

Sidas Antik Kenti Tarihi

Sidas (Saittai) Antik kenti Manisa ve çevresinde hüküm süren Lidyalıların en önemli kentlerinden biri olarak tarihe geçmiştir. Ancak bu kente Sidas adını Türkler vermiştir. Anlamı ise güzel ve kutlu orman demektir.

Tarihi MÖ 600’lü yıllara kadar giden Sidas Antik Kenti, Lidyalılar dışında Roma İmparatorluğu’na da ev sahipliği yapmıştır. Bu kapsamda kent, Lidya ve Roma dönemine ait çeşitli yerleşim yeri kalıntılarını bünyesinde barındırmaktadır.

Lidya ve Roma döneminin en önemli yerleşim yerlerinden biri olduğu bilenen Sidas, aynı zamanda ilk metal paranın kullanıldığı yer olarak karşımıza çıkmaktadır. Öyle ki tarımla uğraşan köy haklı, halen Sidas sikkeleri ile karşılaşabilmektedir.

Ancak Anadolu coğrafyasının tarihinde önemli bir yeri olan bu kentte bazı kalıntılar toprak altında kalmış, bazılarının üzerinde ise otlar ve çalılar bitmiştir. Dolayısıyla Sidas Antik Kenti hakkında bilgiler bu noktada yetersiz kalmaktadır.

Sidas Antik Kenti Nerede 4

Sidas Antik Kenti henüz turizme kazandırılmadığı için yasal olmayan kazı çalışmalarına da maruz kalmaktadır. Bu kapsamda 1800 yıllık bir geçmişe sahip olan tavus kuşu mozaiğinin defineciler tarafından bulunduğu bilinmektedir.

Bahsi geçen ve görenleri adeta büyüleyen Sidas Antik Kenti tavus kuşu mozaiği, günümüz itibarıyla Manisa Müzesi’nde sergilenmektedir. Bu kadar ihlale nazaran turistlerin oldukça ilgisini çeken Sidas Antik Kenti; kale giriş kapısı, açık hava tiyatrosu, hükümet binası ve stadyum gibi yapılarıyla gezilecek yerlerin başını çekmektedir.

Sidas Antik Kenti Nerede 3

Sidas Antik Kenti’nde Neler Var?

Sidas Antik Kentinin tarihinin yanında, buraya gelip görülmesi gereken yerler de sıkça araştırılmaktadır.

Birçok yapıyı ve tarihi kalıntıyı içeren Sidas Antik Kenti’nin gezilmesi gereken yerleri ise aşağıda yer almaktadır:

  • Sidas Açık Hava Tiyatrosu
  • Sidas Hükümet Binası
  • Sidas Yeraltı Sarayı
  • Tarihi Kuyular

Sidas Açık Hava Tiyatrosu

Manisa Sidas Antik Kenti içerisinde yer alan açık hava tiyatrosu, harabelerin güney doğusunda yer almaktadır. U şeklinde gelen bu tiyatronun üç tarafı da büyük taşlarla yapılmış tribünlerden oluşmaktadır. Aynı zamanda bu tribünler numaralandırılmış ve sinema salonu mantığıyla aralarında koridorlar bırakılmıştır.

Açık hava tiyatrosu tribünlerinin çevresi ise tarihi mezarlar ile çevrilidir. Bu mezarlar hakkında net bir bilgi yer almasa da köy halkı tarafından kralların, eşlerinin ve çocuklarının gömüldüğü söylenmektedir.

Sidas Antik Kenti’nde bulunan Açık Hava Tiyatrosu’nun keşfedilme hikayesi ise şu şekildedir: 1960’lı yılların sonunda köy halkı tarafından temizlenen alan, tiyatro tribününü ortaya çıkartmıştır. Ardından ise İcikler halkı bölgenin tanıtımını yapmak amacıyla tiyatroda güreşler düzenlemiştir. Ancak birkaç yıl üst üste düzenlenen bu güreşler, amacına ulaşamamıştır. Tiyatro alanının tarım sahası olarak kullanılmaya başlamasıyla, güreş turnuvaları da sona ermiştir.

Sidas Antik Kenti Nerede 5

Sidas Hükümet Binası

Demirci Sidas Antik Kenti’nde yer alan bir diğer yapı ise büyük hükümet binasıdır. Yaklaşık 10 ton ağırlığında olduğu bilinen bu bina, dikdörtgen prizması şeklinde inşa edilmiştir. Dışarıdan bakıldığında bir kale gibi görünen binanın giriş kapısı kemer şeklindedir ve taşlar birbirine kenetlenerek yerleştirilmiştir.

Çamurlu ayakkabılarını çıkarıp markete öyle girdi! Çamurlu ayakkabılarını çıkarıp markete öyle girdi!

Hükümet binası duvarlarının bir kısmı günümüzde halen görülebilmektedir. Ancak bu binada yer alan yaklaşık 200 sütunun yerlerinden çıkarılarak İcikler Köyü mezarlığının giriş kapısına yerleştirildiği bilinmektedir. Dolayısıyla çok azının günümüze kadar geldiği bilgisi yer almaktadır.

Sidas Yeraltı Sarayı

Sidas Antik Kenti tarihinin yanında, bu alanın içerisinde bulunan  yeraltı sarayı da karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda Sidas Yeraltı Sarayı, antik kentin güney batısında bulunan Nal Tepesi’nin kuzey batısında yer almaktadır.

Çevresi kayalıklarla ve taşlarla kaplı bu sarayı, keşfedilmesinin ilk yıllarında kısmi olarak korunmuştur. Ancak zamanla açık olan bölümleri de taş ve toprakla dolmuştur. Günümüzde ise Sidas Yeraltı Sarayı’nın tamamı taş yığınlarının ve ormanların altında kalmıştır.

Tarihi Kuyular

Sidas Antik Kenti’nde görülmesi gereken bir diğer yer ise çok sayıda bulunan tarihi kuyulardır. Silindir şeklinde olan bu kuyular, yaklaşık olarak 30 metre derinliğe sahiptir. Tehlike arz etmemesi açısından ise kuyuların ağızları, 5-10 cm kalınlığındaki taşlarla kapatılmıştır. Ancak bu taşlar, Kayrak adı verilen ve düzgün şekilde işlenmiş bir yapıya sahiptir.

Bu tarihi kuyuların içerisinden zamanla bazı insan kalıntıları da çıkmıştır. Ancak bir inceleme yapılmadığı için kalıntıların kime ait olduğu konusunda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Sidas Antik Kenti Nerede 6

Sidas Antik Kenti Nerede?

Saittai Antik Kenti olarak da bilinen Sidas, Manisa’nın Demirci ilçesinin güneyinde yer almaktadır. Demirci’nin İcikler Köyü sınırları içerisinde yer alan kent köye yaklaşık olarak 5 km, ilçe merkezine ise 50 km mesafededir.

Sidas Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Sidas Antik Kenti tarihi ve diğer merak edilenlere cevap verdikten sonra, bu tarihi ören yerine nasıl gidileceğine değinelim… Sidas Antik Kenti yol tarifi şu şekildedir:

Sidas Antik Kenti’ne ulaşmak için İzmir - Ankara karayolu kullanılmaktadır. Bu yol üzerindeki Salihli çıkışından sola, yani Demirci yoluna girmek gerekmektedir. Demirci yoluna girişte öncelikle Köprübaşı ilçesi geçilmeli ve Borlu Kasabası’na ulaşılmalıdır.

Borlu Kasabası’nın çıkışında yer alan köprüyü geçtikten hemen sonra ise bilgi levhaları devreye girmektedir. Sidas Harabeleri şeklinde yer alan bilgi levhasından sağa döndükten sonra, birkaç kilometre ileride yer alan Sidas Antik Kenti’ne ulaşılmaktadır.

Muhabir: Özkan Çelik