Geçen yıl gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra, A'dan Z'ye peş peşe gelen zamların en çok etkilediği gruplardan biri olan sigara ve tütün ürünleri, bir kez daha zam haberiyle sarsıldı.

Yalnızca geçen hafta, sigara fiyatlarına yapılan 3 TL'lik zam birçok sigara markasının fiyatını artırmıştı. Ancak, asıl zam  bu ay sonrası gelecek.

Sigara1

YÜZDE 20 ÜZERİNDE BİR ARTIŞ

Uzmanlar, 2023 yılı Temmuz ayında yapılması planlanan ÖTV güncellemesi için Üretici Fiyat Endeksi'nde (ÜFE) önemli bir artış öngörüyor. İlk beş ayda yüzde 17,87 olan ÜFE'nin yılın ikinci yarısında yüzde 20'nin üzerine çıkmasını ve bu durumun sigara fiyatlarına yansımasını bekliyor.

EN UCUZU 66 TL OLACAK

Mevcut durumda, sigara üzerinden alınan maktu vergi, her bir paket için 1.4249 TL seviyesinde bulunuyor. Bu, 20 sigaralık bir paket için toplamda 28,5 TL'ye karşılık geliyor. Eğer yüzde 20'lik bir vergi artışı yapılırsa, bu miktar 34,2 TL'ye çıkacak. Ayrıca, mevcut ek maktu vergi 4,8 TL iken, yüzde 20'lik bir artışla 5,8 TL'ye yükselecek.

Bu hesaplamalara göre, sigaranın perakende satış fiyatının 60 TL'nin altında kalmayacağı tahmin ediliyor. Zaten piyasadaki en ucuz sigara 56 TL olduğu için, vergi artışı sonucunda fiyatın 66 TL'ye yükseleceği öngörülüyor.

Piyasalarda heyecan dorukta…  Fed’in faiz kararı bekleniyor! İndirim süreci başlayacak mı? Piyasalarda heyecan dorukta…  Fed’in faiz kararı bekleniyor! İndirim süreci başlayacak mı?

Kaynak: Ekonomim